Voorzorgsmaatregelen nertsenbedrijven

De ministeries van VWS en LNV hebben vorige week enkele eerder aangekondigde veterinaire maatregelen met betrekking tot nertsenhouderijen bevestigd. Dat staat in een Kamerbrief.

Op dit moment worden alle nertsenbedrijven verplicht gescreend op aanwezigheid van het coronavirus. Zolang de uitslag van de screening nog niet bekend is, zullen - naast de reeds geldende maatregelen voor de besmette nertsenbedrijven – uit voorzorg vanaf vandaag ook veterinaire maatregelen gaan gelden voor alle nertsenbedrijven in Nederland. Deze maatregelen zijn:

  • een vervoersverbod voor nertsen en mest van nertsen,
  • een hygiëneprotocol voor bezoekers en vervoermiddelen,
  • een bezoekersverbod voor de stal (beperking van personen, die de gebouwen met de nertsen mogen betreden),
  • de verplichting dat nertsenhouders er zoveel mogelijk voor moeten zorgen dat andere dieren (honden, katten en fretten) het bedrijf niet verlaten en niet kunnen binnenkomen.

Testen van verzorgers

Omdat nertsen gevoelig zijn voor besmettingen met het coronavirus adviseren de ministers met klem dat nertsenhouders en -verzorgers met COVID-19-achtige klachten, of hun huisgenoten met deze klachten, contact opnemen met de GGD, zich laten testen en niet in de stal komen tot uit laboratoriumonderzoek blijkt dat geen COVID-19 in het spel is. Mocht uit dit onderzoek blijken dat er wel sprake is van COVID-19 bij de nertsenhouder, -verzorger of één van de huisgenoten, dan adviseert de GGD de patiënt in het kader van bron- en contactopsporing over maatregelen om verspreiding van de besmetting te voorkomen.

De besmette patiënt gaat in thuisisolatie en zijn huisgenoten gaan in thuisquarantaine. In dit geval is het van belang dat zij niet in contact komen met de nertsen. Het advies is om de nertsen in dat geval door andere medewerkers te laten verzorgen. Is het praktisch gezien echt niet haalbaar om de nertsen door anderen te laten verzorgen, dan is het advies de niet zieke huisgenoten met persoonlijke beschermingsmiddelen de nertsen te laten verzorgen. De GGD en de NVWA kunnen adviseren over de te volgen werkwijze en de persoonlijke beschermingsmiddelen.

Risicoinschatting

Onderzoek naar het verloop van de infectie op de eerste 3 besmette locaties loopt nog. Het doel daarvan is om te zien of de infectie uitdooft of blijft circuleren. Naar verwachting wordt volgende week meer duidelijk over de veterinaire inschatting van de mogelijkheid dat het coronavirus blijft circuleren op de besmette nertsenbedrijven en zo op termijn een blijvende bron zou kunnen worden voor her-infectie van mens en dier. Naar aanleiding van deze risico-inschatting  zullen de ministers van LNV en VWS gezamenlijk besluiten of er maatregelen nodig zijn om de mogelijke risico’s af te wenden.

Risico omwonenden en personeel

Het RIVM beoordeelt het risico voor de omwonenden in de omgeving als verwaarloosbaar en geeft aan dat goed gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in de stal van een besmet bedrijf infectie bij medewerkers kan voorkomen.

Gerelateerd nieuws

9
Corona
174
2
Pelsdierenhouderij
28
6
Homepage
115