'Ik wens meer boeren in Nederland'

ZLTO wenst jou en iedereen die je lief is gezellige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar. Bekijk de video voor onze kerstboodschap. Hendrik Hoeksema van ZLTO heeft een mooie column geschreven met zijn kerstwens: 'meer boeren in Nederland.' Wat wens jij voor 2019?

Komende dagen verspreiden we onderstaand filmpje, voor jullie, en om aan de ‘buitenwereld’ te laten zien hoe belangrijk de agrarische sector is voor Nederland.

Tekst gaat verder na de video.

Deze week verschijnt er ook een column van Hendrik Hoeksema van ZLTO in een publicatie van de provincie Noord-Brabant. Hoeksema heeft een treffende boodschap: meer boeren in Nederland.

Lees de column hieronder.

Meer boeren in Nederland

Steeds maar méér willen hebben is uit de tijd, hoor en lees ik steeds vaker. Ik begrijp uit diverse publicaties dat de huidige bewoners van deze aarde opgegroeid zijn met de gedachte dat alles kan en mogelijk is. Dat zij vooral steeds méér willen.

Dat dit in ieder geval leidt tot onaanvaardbare vormen van keuzestress is één ding, maar laten we eerlijk zijn: in tijden van dramatische klimaatveranderingen moeten we nadenken over minder. Minder vliegen, minder energie gebruiken, minder eten, minder kleding kopen en minder koffie drinken

Van sommige dingen krijg je natuurlijk nooit genoeg. Daar wil je juist wel meer van. Meer liefde, meer luisteren naar elkaar, meer onderwijs, meer werkgelegenheid en meer begrip. Dat zijn altijd de meest eenvoudige punten in bijvoorbeeld de campagne van een politieke partij. Wie wil dat nu niet. Ik wil aan dat rijtje iets toevoegen. Ik wil meer boeren in Nederland! En ik denk dat u dat ook wilt.

Meer boeren in Nederland! Intensieve boeren, biologische boeren, klimaatboeren, bodemboeren, natuurinclusieve boeren, kringloopboeren, gangbare boeren, zorgboeren, jonge boeren, zij-instroomboeren, hightechboeren en vooral blije boeren.

Net als eerder in de techniek en in de zorg hebben we het beroep van boer namelijk langzamerhand zo onaantrekkelijk gemaakt dat elke dag het animo daalt om er überhaupt nog aan te beginnen. Als jij met je kinderen aan de keukentafel zit, zou je ze dan nog een agrarische opleiding aanbevelen? Door de regels zie je het bos niet meer, de benodigde administratieve vaardigheden zijn inmiddels van academisch niveau, de roep om meer dierenwelzijn, meer natuur, meer schattige kleine boerenerven (wie wil dat niet?) krijgt steeds meer ruimte. Elke dag meer verwarring en minder duidelijkheid.

Dat moet echt anders. Ik wil meer boeren. Om samen gezond voedsel op een gezonde manier te produceren. Om samen duurzame energie te produceren. Om ons platteland levendig te houden. Voor meer kinderopvang op de boerderij, meer schoolklassen die leren waar eten vandaan komt, voor meer recreatie in het groene buitengebied, voor meer biodiversiteit. Wie wil dat niet?

Ja, natuurlijk moeten er dan zaken anders dan nu. Boeren en tuinders zijn al lang de fase voorbij dat het blijft bij daarover praten. Zij werken daar al lang aan. Alleen de beeldvorming is blijven hangen in een oud tijdperk. Van grondgebondenheid in de melkveehouderij tot nul-emissiestal, van steeds minder gewasbescherming tot klimaatslimme akkerbouw.

Wat zou het toch mooi zijn als we allemaal zouden zeggen in 2019: we willen meer boeren in Nederland!

Hendrik Hoeksema,
Programmaleider Transitie ZLTO

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen

Gerelateerd nieuws

6
Homepage
115
6
Nieuwsbrief
152