Leercoöperatie TLC zoekt Brabantse runderen

Trace your Leather Cooperative (TLC) wil Nederlands leer van biologische runderen en vee dat in natuurgebieden graast in de markt zetten. Het leer moet traceerbaar en duurzaam zijn. De zoektocht naar veehouders is in volle gang.

TLC is een jonge coöperatie die onder de noemer ‘Van gras tot tas’ het leer van Nederlandse runderen op de markt wil brengen. ‘Het is een samenwerking tussen veehouders, de leersector en designers. Samen ontwikkelen we een zo duurzaam mogelijke, transparante keten van producten die het verhaal van het landschap vertellen’, vertelt Janine Caalders van TLC.

‘Steeds meer mensen willen weten waar het vlees vandaan komt dat ze kopen. Bij leer is dat nog niet zo. Dat is heel anoniem. We willen de leerketen transparanter maken.’ De relatie met het Nederlandse landschap vinden de initiatiefnemers van TLC erg belangrijk.

‘Boeren beheren het overgrote deel van het Nederlandse landschap. Dat heeft meerwaarde, dus daar zit een verdienmodel in, ook voor het leer van koeien die daar grazen. Met de aankoop van dit leer kopen mensen als het ware een stukje Nederlands landschap. Uiteindelijk moet die meerwaarde ook in de portemonnee van de veehouder belanden.’

Het leer van TLC wordt al op de markt gebracht. Zo zijn de banken in Circl, het nieuwe paviljoen van ABN Amro in Amsterdam, bekleed met TLC-leer. En in samenwerking met Jess Meubelen wordt een lijn voor de consumentenmarkt ontwikkeld. De huiden worden op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier gelooid. ‘Sowieso is TLC-leer vrij van chroom en aldehyde. We gebruiken de looitechniek van Stahl. Dat is de meest duurzame manier die nu voorhanden is, maar we zoeken steeds naar verbeteringen.’

Uitbreiding van het aanbod is gewenst. ‘We willen over een paar jaar zo’n 20.000 huiden per jaar looien’, legt Caalders de lat hoog.

‘We werken nu met een aantal slachterijen samen, maar dat willen we opschalen. Het is voor ons juist interessant en belangrijk om veehouders hier actief bij te betrekken. Aan het begin van de keten moeten er wil en het enthousiasme zijn. Voor ons is het goed om te weten welke prikkel ze nodig hebben om mee te doen.’

Aansluiten bij een (lokale) coöperatie? Of zelf een coöperatie starten? ZLTO helpt je graag verder. Onze projectleider Business Development Bart Kraaijvanger vertelt er graag meer over!