Boer en kunstenaar zoeken weer samen naar oplossingen

Vijf koppels, bestaande uit boer en kunstenaar, gaan in het kader van FoodLab Food Heroes het komende jaar samen aan de slag om creatieve oplossingen te ontwikkelen voor de 2e klasse producten en reststromen van genoemde ondernemers.

De kunstenaar is een bepaalde tijd op het boerenbedrijf te gast, loopt mee, stelt vragen en kijkt door de keten heen en ontwikkelt samen met de boer een voorstel voor een oplossingsaanpak.

In de daarop volgende periode vindt het eigenlijke ontwerpproces plaats. Daarbij kan aan diverse vormen gedacht worden: van de ontwikkeling van een nieuw concreet product voor de consument tot het maken van een prototype. Een tour met diverse presentatiemomenten is onderdeel van het project.

De koppels

Jan van Lierop, biologisch vollegrondstuinder in Mierlo gaat samenwerken met Isaac Monté. Mariëlle van Lieshout, oesterzwammenkweekster in Liessel, is gekoppeld aan Doreen Westphal. Charl Goosens van kwekerij GOVA (keukenlaurier) gaat aan de slag met Jalila Essaïdi. Juanita de Jonge, fruitteler van appels en peren, heeft gekozen voor Lobke Meekes en Anne van Rijsingen van Proverka voor Tjeerd Veenhoven.

Agri Meets Design

FoodLab Food Heroes wordt georganiseerd in het kader van het programma Agri Meets Design, door ZLTO en bkkc en met ondersteuning van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, de provincie Noord-Brabant en de EU in het kader van het Interreg Vb NWE programma.

Helden

Volgens de FAO (de Wereld Voedsel Organisatie) wordt een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verspild. Dit is een enorm verlies aan waardevolle hulpbronnen, zeker met het oog op de voedselvoorziening van de groeiende wereldbevolking. In Nederland gaat het dan om ongeveer 150 kilo per persooon per jaar.
Een omslag in het denken is nodig om deze eenzijdige focus op de waardering van voedsel te veranderen. Partijen die hiermee aan de slag willen, bewegen eigenlijk tegen de stroom van het huidige efficiency denken in. Vandaar dat we ze ‘helden’ noemen.
Het zijn deze ‘Food Heroes’ die we in dit project willen ondersteunen bij het zoeken naar onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen. En daar is de creatieve sector onmisbaar bij.