Multifunctionele / Verbrede landbouw

De sector Multifunctionele Landbouw (MFL) is een groeiende sector in Nederland, op veel veehouderij-, akkerbouw- of tuinbouwbedrijven worden niet alleen dieren gehouden of gewassen geteeld, maar steeds meer leden pakken ook andere activiteiten op. Deze leden zien nieuwe mogelijkheden om het eigen bedrijf te ontwikkelen en te versterken.

Hierdoor krijgen bedrijven een multifunctioneel karakter en vandaar ook de term multifunctionele landbouw (MFL). De activiteiten die ze ontwikkelen zijn o.a.:

  • zorglandbouw
  • kinderopvang
  • boerderijeducatie
  • streekproducten/korte ketens
  • plattelandstoerisme

Soms ontstaan er combinaties van meerdere activiteiten, zoals bijvoorbeeld een zorgboerderij met een boerderijwinkel. Voor veel ondernemers zijn deze activiteiten geen bijzaak, maar een belangrijke economische pijler binnen het bedrijf.

De multifunctionele landbouw groeit en beantwoordt hiermee aan de toenemende marktvraag van mensen naar rust, ruimte, zorg, recreatie, plattelandsbeleving en lekker en natuurlijk eten.

MFL ondernemers vinden het belangrijk om het contact tussen boer - burger en tussen burger - voedsel te versterken en om voorzieningen op het platteland in stand te houden.

De sectorgroep MFL bestaat uit ondernemers uit de sector verspreid over het gehele ZLTO gebied*. De sectorgroep heeft als doelstelling om de professionaliseringsslag die ondernemers maken te ondersteunen. Door het organiseren van; ondernemersgroepen per sector, kennisavonden, een inspiratietour, het zichtbaar maken van de sector. * (zie onderstaand de leden van de sectorgroep)

De sectorgroep staat voor de volgende missie:

MFL ondernemers slaan zichtbaar en met passie de brug tussen het boerenvak en de samenleving.

En gaat voor de visie:

Een gedegen netwerk van leden dat zich zichtbaar en resultaatgericht profileert op basis van de unieke combinatie van een ondernemer in de groene ruimte met recreatie/zorg/kinderopvang/korte ketens/educatie.

Adviseur

Subthema's

Producten en diensten

Projecten

Documenten

Onze leden vertellen

Links

Blogs

Meer blogs

Nieuws

Meer nieuws

Agenda

Bekijk de volledige agenda

Multifunctionele landbouwToekomst van je bedrijfMultifunctionele landbouw