Lid worden!
banner leefbaarheid

Leefbaarheid ZLTO

Leefbaarheid

Het platteland is van oudsher het domein van boeren en tuinders en de bevolking van de dorpen en buurtschappen die economisch sterk verbonden zijn met de agrarische sector. Dat is de afgelopen decennia veranderd. We hebben voor een vitaal platteland een gemeenschappelijk belang met veel meer partijen en daar is de verbinding met de stedeling er één van. Boeren en tuinders hebben daarin een sleutelrol, zij zijn als geen ander in staat om beleving te creëren aantrekkelijk voor de liefhebbers (fietser, wandelaar, bewoner) van de groene ruimte.

Positieve impact

De positieve impact van de agrarische sector op de leefbaarheid van het platteland schuilt in de kracht van de vele functies die boeren en tuinders verenigen in één bedrijf. Zij zijn namelijk niet alleen aardappelteler, paprikakweker of melkveehouder, ze leveren ook energie aan buren, zorg voor gehandicapten of ouderen uit de directe omgeving. Ze zorgen voor het onderhoud en beheer van landschap en natuur, evenals waterberging op het land, streekproducten voor de winkel in het dorp, zuivel van de eigen boerderij, bloemen, bomen en bollen voor de tuin en fruit en eieren in een automaat langs de weg. Daarmee zorgen boeren en tuinders ook voor het gevoel van veiligheid voor burgers in het buitengebied.

Onmisbare sociale functie

Boeren en tuinders hebben een onmisbare sociale functie voor een vitale samenleving op het platteland. Zij wonen sinds hun trouwen op het bedrijf, doen boodschappen in de lokale supermarkt, besturen mee in de gemeenteraad, lenen gereedschap uit, hun kinderen gaan naar school in het dorp, sporten bij de lokale vereniging en spelen trompet met de harmonie in het gemeenschapshuis. Deze bedrijvigheid van boeren en tuinders is van onschatbare waarde voor de leefbaarheid van het platteland en voor het leggen van verbinding met liefhebbers van de groene ruimte.

Producten en diensten

Projecten

Documenten

Onze leden vertellen

Sociaal programma

ZLTO is een 'kloppend hart' voor leden en biedt een scala van activiteiten en diensten waarbij het welzijn van leden voorop staat.

Bekijk het aanbod

Blogs

Meer blogs

Nieuws

Meer nieuws

Agenda

Bekijk de volledige agenda

Leefbaarheid