ZLTO_initiatiefprijs_2017

ZLTO Initiatiefprijs

De ZLTO Initiatiefprijs gaat naar leden die werken aan vernieuwende, originele dan wel duurzame initiatieven ter verbetering van de markt of de maatschappelijke positie van ondernemers in de groene ruimte.

Een systeem om water uit te natte gronden op te pompen en dit te gebruiken voor te droge gronden. Daarmee heeft Léon Steenbergen de ZLTO Initiatief Juryprijs 2017 gewonnen. Pluimveehouder Peter van Agt uit Oirschot kreeg de meeste stemmen van het publiek en ontving de publieksprijs uit handen van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. De aanmoedingsprijs ging dit jaar naar Theeplantage Soerendonk.

Het is de vijftiende keer dat ZLTO de Initiatiefprijs heeft uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen voor leden die een vernieuwend idee succesvol in de markt zetten.

Paulien Rutgers (002)Bekijk het filmpje over 'Help, mijn juf is een paard!'

Help, mijn juf is een paard

Hoe kan het dat de inzet van een paard zo’n impact heeft op kinderen dat er een blijvende positieve verandering optreedt? Zorgboer Paulien Rutgers uit Etten-Leur beschrijft het in haar boek ‘Help, mijn juf is een paard!

Dankzij de werkzame factoren van paarden heeft ze sinds de start van haar praktijk in 2004 ruim 200 kinderen geholpen. Het gaat om kinderen die vastlopen in het onderwijs of die in hun persoonlijke ontwikkeling problemen ervaren.

Lees verder

Op rondreis met de Kip Caravan

Pluimveehouder Peter van Agt uit Oirschot bedacht een innovatief mobiel kippenhok met meereizende eierautomaat.

De Kip Caravan biedt onderdak aan 249 kippen. Overdag scharrelen de kippen erop los in de natuur op de Oirschotse Hei. Daar vinden ze vers gras, bramen, bessen, torren, kevers, spinnen en zaden.

Lees verder

Hergebruik van water, drainage & infiltratie

Leon SteenbergenBekijk het filmpje over 'Hergebruik van water, drainage & infiltratie'

‘Iedere boerenjongen loopt rond met ideeën’, zegt graszodenkweker Leon Steenbergen uit Vinkel. Zelf bedacht hij iets bijzonders, namelijk een systeem om water uit te natte gronden op te pompen en dit te gebruiken voor te droge gronden.

Zo is er minder grondwater voor beregening nodig en belandt het water van de natte delen niet meer in het oppervlaktewater van de Groote Wetering.

Lees Verder

Winnaars ZLTO Initiatiefprijs 2017

Een systeem om water uit te natte gronden op te pompen en dit te gebruiken voor te droge gronden. Daarmee heeft Léon Steenbergen de ZLTO Initiatief Juryprijs 2017 gewonnen. De prijs, die bestaat uit een sculptuur en 2500 euro, is donderdagmiddag door ZLTO-directeur en juryvoorzitter Elies Lemkes uitgereikt op het ZLTO Congres in Den Bosch.

 

Achtergrond informatie

Al sinds jaar en dag wordt de ZLTO Initiatiefprijs uitgereikt. Dat is dit jaar niet anders. De ZLTO Initiatiefprijs 2017 wordt uitgereikt op donderdag 14 december tijdens het ZLTO Congres.

Thema’s

Meer dan in de jaren hiervoor ligt de nadruk van de initiatieven dit jaar op de thema’s rond voedselzekerheid, gezondheid, klimaat en vitaal platteland.
De druk op de land- en tuinbouw is voelbaar en dit vraagt om een vernieuwende manier van boeren. Ingegeven door de maatschappelijke relevantie, maar ook door de veranderende omstandigheden waarin boeren en tuinders hun werk doen, zorgt deze druk juist voor innovatie en slimme ingevingen.

Jury

De jury van de ZLTO Initiatiefprijs is dezelfde als vorig jaar, met ZLTO-directeur Elies Lemkes, directeur Mirjam Mol van Pivot Park, de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat en directeur Jorrit Kiewik van Youth Food Movement (YFM).
De jury beoordeelt initiatieven onder meer op hun bijdrage aan de verbetering van de marktpositie van de ondernemer en de verbetering van de positie in de maatschappij. Ook kijkt ze naar originaliteit, haalbaarheid, opschaalbaarheid, vernieuwende aanpak en samenwerking.

Bekendmaking

De drie genomineerden zijn inmiddels bekend en strijden om de juryprijs en de publieksprijs. Het ZLTO Congres, het evenement waarop deze prijzen worden uitgereikt, is op 14 december 2017. Zoals gebruikelijk wordt dit georganiseerd in 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch.