Banner initiatiefprijs_bewerkt-1

ZLTO Initiatiefprijs

Al sinds jaar en dag wordt de ZLTO Initiatiefprijs uitgereikt. Dat is dit jaar niet anders. Tot en met 30 juni kun je je opgeven voor de ZLTO Initiatiefprijs.

19-4 Winnaars Initiatiefprijs 2016 Foto Wim Hollemans voor Nieuwe Oogst

Je kunt je, of samen met een groep leden, opgeven voor de ZLTO Initiatiefprijs. Ook kun je een ander nomineren of zelf door een ander worden genomineerd. Opgeven? Dat kan vai dit inschrijfformulier, opgeven kan tot en met  30 juni.

Thema’s

Meer dan in de jaren hiervoor ligt de nadruk van de initiatieven dit jaar op de thema’s rond voedselzekerheid, gezondheid, klimaat en vitaal platteland.
De druk op de land- en tuinbouw is voelbaar en dit vraagt om een vernieuwende manier van boeren. Ingegeven door de maatschappelijke relevantie, maar ook door de veranderende omstandigheden waarin boeren en tuinders hun werk doen, zorgt deze druk juist voor innovatie en slimme ingevingen.

Jury

De jury van de ZLTO Initiatiefprijs is dezelfde als vorig jaar, met ZLTO-directeur Elies Lemkes, directeur Mirjam Mol van Pivot Park, de Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat en directeur Jorrit Kiewik van Youth Food Movement (YFM).
De jury beoordeelt initiatieven onder meer op hun bijdrage aan de verbetering van de marktpositie van de ondernemer en de verbetering van de positie in de maatschappij. Ook kijkt ze naar originaliteit, haalbaarheid, opschaalbaarheid, vernieuwende aanpak en samenwerking.

Bekendmaking

De genomineerden worden in de eerste helft van augustus bekendgemaakt, waarna uiteindelijk drie genomineerden strijden om de juryprijs en de publieksprijs.
Het ZLTO Congres, het evenement waarop deze prijzen worden uitgereikt, is in december van dit jaar. De exacte locatie en datum worden nog bekendgemaakt.

Vorig jaar was de uitreiking van de ZLTO Initiatiefprijs tijdens het eerste ZLTO Festival in Veghel. Daarna volgden nog twee festivals, in Etten-Leur en in Vrouwenpolder. De festivals kwamen in de plaats van het jaarlijkse ZLTO Congres.
Uitbanning BVD (Bovine Virus Diarree) Zeeuws-Vlaanderen won de ZLTO Initiatiefprijs 2016. De publieksprijs ging naar Zorgboerderij Giersbergen. In 2016 reikte ZLTO eenmalig een aanmoedigingsprijs uit, en wel aan glastuinder Adri Jonkers uit Oirschot van Little & Fresh.