Werkgebied

Het werkgebied van de ANV Oostelijke Langstraat is het grondgebied van de gemeente Heusden, het gebied van de gemeente Waalwijk ten oosten van het Drongelens kanaal en in de gemeente 's-Hertogenbosch het gebied ten westen van 's-Hertogenbosch.

In het zuidelijke deel is met de Loonse en Drunense Duinen sprake van een sterk besloten landschap met enkele open ruimten. De Margriet als landbouwenclave omringd door de natuurgebieden is samen met de concentratie Giersbergen uniek van karakter.

Ten noorden van het afwateringskanaal “'s-Hertogenbosch – Drongelen” verandert het landschap sterk. Het gebied tussen het kanaal en de omliggende dorpskernen ligt lager dan de omringende zandgronden. Het fungeerde in het verleden als een overlaat. Het gebied kenmerkt zich door een grote openheid en wordt aan de noordzijde begrensd door de Heidijk. In het gebied zijn diverse grootschalige grondgebonden landbouwbedrijven gevestigd.

Tussen de Heidijk en het bebouwingslint Elshout-Haarsteeg is het grootste deel van de zandrug gelegen. Kenmerkend zijn de bebouwing en de tuinbouw die van oudsher aanwezig is in vele vormen, zoals glastuinbouw, fruitteelt en vollegrondstuinbouw. Ook hier is nog een noord-zuid verkaveling herkenbaar. De Voordijk is een kenmerkend begrenzingselement.

Ten noorden van Elshout-Haarsteeg zien we het rivierkomgebied, een grootschalig en open agrarisch landschap. Er zijn maar een beperkt aantal bossen over gebleven. Kenmerkend is hier de noord-zuid gerichte slagenverkaveling.

Helemaal in het Noorden onderscheiden we de oeverwal ten zuiden van de Maas. Dit open gebied kent diverse kernen en bebouwingsconcentraties. Bijzonder zijn de oude rivierlopen, meanders van de Maas. Hier zien we zeer wisselende verkavelingspatronen voor de agrarische bedrijven.

  

Landbouw

De landbouw in het werkgebied van de ANV Oostelijke Langstraat wordt gekenmerkt door een drietal verschijningsvormen. 
Het midden van het gebied aan weerszijden van de Tuinbouwweg staat grotendeels in het teken van vollegronds- en glastuinbouw.

Het zuidelijk deel tussen de A59 en de Loonse – en Drunense Duinen wordt gekenmerkt door met name rundveehouderij. In het noordelijk kleigedeelte domineren rundveehouderij en akkerbouw.

 

Natuur

Binnen het beoogde werkgebied zijn een aantal natuurgebieden gelegen. Onder andere zijn dit Het Vlijmens Ven, de Sompen en Zooislagen, De Hooibroeken. De Loonse en Drunense Duinen en het Engelermeer. 
Het kleigebied wordt gekenmerkt door het stroomgebied van het “Oude Maasje” en enkele wielen, onder andere langs de Elshoutse Zeedijk. 
De eerste 3 gebieden zijn aangewezen door de provincie als prioritaire natte natuurparels.

Het gebied “Loonse en Drunense Duinen” en het gebied “Vlijmens Ven” zijn aangewezen in het kader van Natura2000.

In het gebied zijn ca. 9 km aan ecologische verbindingszones voorzien: “Koningsvliet”, “Drongelenskanaal”, “Luisbroekse Wetering”, “Gekanaliseerde Dieze” en de “Hedikhuizense Maas”.

Verder zijn in het gebied in de noordzuid richting drie Landschaps Ecologische Zones (LEZ) geprojecteerd, nabij de “Baardwijkse Overlaat”, tussen Drunen en Nieuwkuijk, en ten oosten van Vlijmen. Dit zijn aandachtsgebieden ter versterking van natuur en landschap. Het gebied ten oosten van Vlijmen is in het kader van de Hoogwaterbescherming Den Bosch (Howabo) in beeld voor waterbergingsfunctie via een zogenaamde groene rivier.

Bij de uitwerking van deze beleidsvoornemens kunnen groene en blauwe diensten in beeld komen voor grondgebruikers.