Zorgboerderij 'Efkes der Uit'

Op het bedrijf van Bert en Rita Coppens is het 3 dagen in de week een drukke boel. Deze dagen worden ze vergezeld door een 15- tal 50 plussers die door hen, door middel van diverse activiteiten, bezig worden gehouden.

dsc_0742

De aanloopfase naar de zorgboerderij.

In de aanloopfase naar wat nu de zorgboerderij is, zijn er tal van andere ideeën de revue gepasseerd. Kamperen bij de boer, bed -and- breakfast,  pensionstalling voor paarden al deze ideeën werden afgeblazen. Op het werk van Rita zag ze aankomen dat er veel vraag was naar zorg op een zorgboerderij. Na navraag kregen ze bij de gemeente Maasdriel snel groen licht om dit te verwezenlijken. Na anderhalf jaar van voorbereiding is in november 2007 de zorgboerderij gestart. Eerst twee dagen en sinds juli 2009 drie dagen in de week.  Het aantal mensen dat er komt is 15. Dit allen zijn 50 plussers met een lichamelijke en/ of geestelijke beperking en een indicatie van het CIZ, Centrum Indicatiestelling Zorg.  Deze mensen, die allen zelfstandig wonen,  krijgen hier een dagverzorging zodat de thuissituatie één of meerdere dagen ontlast wordt. Hiermee hopende dat opname in een zorginstelling voorkomen kan worden. Dit alles gaat in samenwerking met Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland (STMR).  Zij verzorgen de aanvragen, huisbezoeken, dossiers en taxivervoer. De meeste mensen komen uit de Bommelerwaard en een enkele uit Den Bosch.

De gasten.


De gasten komen rond tien uur op de zorgboerderij en beginnen de dag met een kop koffie. Daarna worden de aardappels en groenten schoon gemaakt , zodat deze tijdens de warme maaltijd kunnen worden genuttigd. Verder zijn ze druk bezig met de dagelijkse werkzaamheden die er op de boerderij te vinden zijn zoals het verzorgen van de dieren, schoonhouden van het erf,  bloemen- en groenten tuin, het kweekkasje waarin ook naar eigen inzicht bloemen en groenten kunnen worden gezaaid. Uiteraard horen ook rummikub, dammen en kaarten bij de dagelijkse bezigheden. Verder wordt er veel geknutseld en geheugenspelletjes gedaan. Om dit te kunnen heeft Rita dagelijks de hulp van één beroepskracht en drie vrijwilligers. Het sociaal gebeuren staat erg hoog in het vaandel, het motto is ook: alles mag, niets moet. 


Zorgboerderij “Efkes d’r uit” zal een grote plaats innemen in de samenleving. Een dag meer open zijn in de toekomst wordt niet uitgesloten.  Op het wensenlijstje van Rita staat dan ook nog een elektrische duofiets, zodat er met de mensen nog lekker gefietst kan worden door de mooie polder van Velddriel.

Voor meer informatie kijk eens op de website: www.efkesdruit.nl