Documentaire: "De pijn op het platteland"

De pijn op het platteland still movie

Na verschillende besloten première momenten en vertoningen is het eindelijk zover, de documentaire "De pijn op het platteland" is live op ons YouTube kanaal. Vanaf 17 november is de volledige documentaire te zien via onderstaande link.


De pijn op het platteland. Boerinnen, kwetsbaar en krachtig. Documentairemaakster Margo de Haas (Arcas Films) volgt vier boerinnen uit Brabant en Zeeland in hun dagelijks leven op het boerenerf.

Leonie, Madeleine, Berdien en Marije; elk vol passie over leven en werken op het platteland. Stuk voor stuk krachtig, maar tegelijkertijd ook kwetsbaar. Kwetsbaar door alles wat de laatste jaren op hen afkomt; stikstof, energiecrisis, waterschaarste en de verharding in de publieke opinie. Krachtig in het vinden van een modus om te overleven en er telkens weer het beste van te maken. Hoe werkt deze optelsom aan maatschappelijke uitdagingen door in hun leven? Hoe is het om anno 2023 boerin te zijn? Wat draagt bij aan het ontstaan van parallelle werelden?


Wil je graag reageren op de documentaire? Dat kan onderaan deze pagina.

Margo de Haas is erin geslaagd om de kijker een unieke inkijk te geven in het boerenleven van nu. Een unieke inkijk ook in de grote impact van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen op het boerenerf. Hoe worden de boerinnen bijvoorbeeld geraakt door dat wat we in het publieke debat polarisatie zijn gaan noemen? Vier diverse portretten, waarin de boerinnen in de gelegenheid zijn om hun verhaal vanuit elk hun eigen perspectief te vertellen. De pijn op het platteland is de rode draad. Evenals de wens voor meer begrip in onze samenleving voor elkaars situatie en context.

Onze missie

Missie documentaire Het maatschappelijke debat over boeren in Nederland kenmerkt zich helaas door stereotype beelden: die stroken niet met de realiteit op het boerenerf en illustreren alleen maar de gapende kloof tussen stad en platteland. In deze documentaire geven vier boerinnen een inkijkje in het boerenleven anno 2023. Wat is de impact van de optelsom aan uitdagingen als stikstof, verharding in de maatschappelijke discussie en een onzeker toekomstperspectief? De gevoelde pijn op het platteland is de rode draad. De boerinnen zijn kwetsbaar, maar tegelijkertijd krachtig; dankzij verhalen van deze vrouwen kunnen we bouwen aan vertrouwen en verbinding!

De documentaire is een vrije productie van Margo de Haas (Arcas Films) en mede mogelijk gemaakt door de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Deze documentaire is auteursrechtelijk beschermd. Derhalve is het niet toegestaan om op wat voor een manier dan ook stilstaande of bewegende beelden van de documentaire te gebruiken of dupliceren voor andere media zonder toestemming van de maker en haar opdrachtgever.

Wil je graag reageren op de documentaire laat dan hieronder je reactie achter. Deze reacties zijn niet openbaar, maar delen wij graag met de makers van de film.