Coronavirus - pagina

Coronavirus

Het coronavirus (COVID-19) grijpt om zich heen en heeft grote impact op de Nederlandse economie. In de land- en tuinbouw zijn de gevolgen voor bedrijven nu al merkbaar. ZLTO heeft binnen de werkorganisatie een crisisteam samengesteld die de situatie van dag tot dag beoordeelt. Dit crisisteam stemt ook af met LLTB, LTO Noord, LTO Nederland en het agri-food netwerk. 

In het belang van boeren en tuinders:

 • Er komt een noodregeling voor werkgevers (regeling NOW) met tenminste 20% omzetverlies, waarbij de overheid 90% van de loonsom overneemt.

 • De borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL) wordt tijdelijk verruimd voor financiering om de liquiditeitsproblemen van land- en tuinbouwbedrijven te verlichten zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven.

 • De toelevering en afzet van producten moet volgens Europese richtlijnen gaande blijven binnen de interne markt. Voedingsproducten zijn erkend als essentieel.

 • Nederland stelt zogenaamde Green Lanes in zodat producten uit de land/-tuinbouw ongehinderd doorgang vinden. De EU-transportraad benadrukt dat voedsel essential goods zijn die niet mogen worden gehinderd.

 • De Belgische grens is gesloten. Land/-tuinbouw geldt als essentieel en kan via een vignet versneld doorgang krijgen. Met Duitse overheid wordt overlegd over grensdoorgang.

 • Door de opname van de land- en tuinbouwsector op de lijst van cruciale sectoren kunnen bedrijfsactiviteiten verder doorgaan. Ook leveranciers van grondstoffen, fytoproducten, plantgoed, afnemers, dierenartsen, herstellers van landbouwmachines kunnen verder werken.

 • De Belastingdienst verleent bijzonder uitstel van betaling belastingen aan alle ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen zijn gekomen Het betreft de volgende belastingen:
  • BTW
  • Vennootschapsbelasting
  • Inkomstenbelasting

 • Banken bieden uitstel van aflossing en rente op leningen tot 50 miljoen euro.

 • Diverse arbeidspools bundeling arbeidskrachten in tuinbouw, zoals www.helponsoogsten.nl, www.werkenindelandentuinbouw.nl en Zeeuwse samenwerkingen (o.a. AB Zeeland)

 • Inzamelingsacties beschermingsmaterialen (o.a. mondkapjes, desingectiemidddelen, overalls). Update: 11 leden aanbod gemeld; 4 afdelingen aan de slag. Samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-NL en GGD’s in Brabant, Zeeland en Gelderland.

 • Actie KoopOnzeOogst bij vraaguitval verse voorraad door wegvallende markten met o.a. Boerschappen (crisisboxen), SupportYourLocals (bezorgservice), Rechtstreex (weekmarkten), RIJP, Korte Keten Coalitie, etc.

 • Posters met hygiënevoorschriften voor erfbetreders, boerderijwinkels en pensionstallen; liquiditeits- en schadeformulieren als hulpmiddel bij kredietaanvragen en eventuele toekomstige steunmaatregelen. Posters te downloaden onderaan deze pagina.

 • Heel veel positieve media-aandacht in dagbladen, televisieprogramma’s en radio voor de schakel van boeren en tuinders aan de basis van Nederland. 

Informatie voor werkgevers

Welke impact heeft de coronacrisis voor jou als werkgever, en wat kun je nu doen?

De werkgeverslijn heeft deze zaken voor je op een rijtje gezet. 

 

Naar de werkgeverslijn

Boeren en tuinders roepen werkzoekenden op voor seizoenswerk

Help ons oogsten logo

LTO Arbeidskracht gaat vraag en aanbod van seizoenswerk samen brengen nu een tekort aan arbeidskrachten dreigt in de land- en tuinbouw als gevolg van de coronacrisis. Het gaat om enkele honderden boeren en tuinders. De wervingscampagne helponsoogsten.nl start deze week. Lees verder..

Meld je aan

Posters beschikbaar

Ook in deze crisistijd ontvang je als boer of tuinder bezoekers. Voor paardenhouders, boerderijwinkels en boeren en tuinders in het algemeen kunnen posters helpen om duidelijkheid te scheppen richting klanten en andere erfbetreders. Download hier de poster: 

Informatie over seizoensarbeiders

Heb je vragen over seizoensarbeiders?

Neem contact op met LTO Arbeidskracht via info@ltoarbeidskracht.nl of bel naar 088 - 472 42 00. 

Naar LTO Arbeidskracht

ZLTO altijd dichtbij

Leden kunnen altijd terecht bij ZLTO, bij onze Informatielijn via 073 217 33 33 en bij onze adviseurs.

Onze Informatielijn is bereikbaar:

ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Stuur ons een e-mail

Beschermingsmaterialen doneren

Corona_mondkapjes

Ziekenhuizen, huisartsen, brandweer en andere zorgverleners hebben vanwege de coronacrisis een nijpend tekort aan beschermingsmaterialen.

ZLTO roept haar leden daarom op om gesloten verpakkingen van deze materialen aan te melden bij hun vereniging zodat deze spullen aangeleverd kunnen worden bij een zorgverlener. Lees verder.. 

Doneer beschermingsmiddelen

LTO_steunpakket voor het bedrijfslevenKlik op de afbeelding om deze te vergroten

OmzetverliesKlik op de afbeelding om deze te vergroten

 

Onze adviseurs Antoon, Harm en Frank helpen je graag, ook bij het maken van een liquiditeitsbegroting. 

Regeling borgstellingKlik op de afbeelding om deze te vergroten

LTO_Nederland_Corona-dashboard-1Klik op de afbeelding om deze te vergroten

LTO_Nederland_Corona-dashboardKlik op de afbeelding om deze te vergroten

Webinars coronavirus voor werkgevers in de agrarische sector

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw organiseert wekelijks een webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Tijdens het webinar kun je vanuit huis meekijken en vragen stellen. 

1 april 2020 | De volgende webinar wordt georganiseerd op woensdag 1 april om 13.00 uur. Tot 1 april 11.00 uur kun je je aanmelden om live mee te kijken.

25 maart 2020 | Peter Baltus en Liesbeth van der Vegt geven een update over het laatste nieuws vanuit de sector, zicht op de betekenis van de maatregelen van de overheid en over de acties vanuit de Taskforce Arbeid. Daarnaast geeft een expert van Stigas concrete tips over hoe je jouw werknemers gezond houdt in jouw bedrijf en eventuele huisvestingslocaties.

 

18 maart 2020 | In het webinar gerogansieerd door de Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw gingen Peter Baltus en Liesbeth van der Vegt in op de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector.