Coronavirus

De coronacrisis duurt voort. Vanaf medio maart 2020 raakt het coronavirus (COVID-19) duizenden mensen en bedrijven. Boeren en tuinders zijn van essentieel belang om Nederland gezond en vitaal te houden. Dat doen ze iedere dag weer vol passie. Maar ook boeren en tuinders kunnen zelf geraakt worden door de coronacrisis. Goed om te weten dat ZLTO altijd dichtbij is!

ZLTO staat altijd klaar voor leden. Heb je een vraag of wil je hulp? Neem dan contact op met onze ZLTO Informatielijn: 073 - 217 33 33 of info@zlto.nl

Nieuws coronavirus

Meer nieuws

Webinars impact coronavirus op het erf

ZLTO organiseerden webinars over de impact van het coronavirus op de agrarische sector. Je bekijkt de webinars hieronder terug. 

Wat doet het met jou? | Adri van de Plas en Willem Leys staan in dit webinar stil bij wat de crisis voor jou persoonlijk betekent. Wat doet de situatie met je? Wat kun je nu wél doen. Bekijk het webinar terug

Strategische, tactische en economische vragen | Ondernemerscoach Antoon Sanders neemt je mee in strategische, tactische en economische vragen die bij je opkomen in crisistijd. Bekijk het webinar terug

Vitaal ondernemerschap | BAJK en ZLTO geven meer informatie over vitaal ondernemerschap en hoe je kunt inspelen op de (financiële) gevolgen van de coronacrisis. Je krijgt inzicht in financierbaarheid en het verbeteren van je rentabiliteit. Je hoort welke vouchers van BAJK, Provincie Noord-Brabant, Rabobank en ZLTO tot jouw beschikking staan. Bekijk het webinar terug.

Corona en MFL bedrijven | De 1,5 metereconomie. Hoe doe je dat op jouw MFL-bedrijf? In dit webinar neemt Mariska van Koulil je mee in verschillende situaties, oplossingsrichtingen, knelpunten en aandachtspunten. Bekijk het webinar terug.

Fritesaardappelen | In dit webinar geeft Hendrik Jan ten Cate voorzitter LTO werkgroep consumptieaardappelen en lid LTO vakgroep Akkerbouw een toelichting op de conceptregeling tegemoetkoming frietaardappelen. Bekijk het webinar terug (alleen voor ZLTO leden).

Korte keten mogelijkheden | In dit webinar bespreken we verschillende korte keten mogelijkheden en geven we voorbeelden over hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Bekijk het webinar terug.

Webinars coronavirus voor werkgevers in de agrarische sector

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw organiseert wekelijks een webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Tijdens het webinar kun je vanuit huis meekijken en vragen stellen. Om je aan te melden of de webinars terug te kijken ga naar: www.werkgeverslijn.nl/webinars-coronavirus 

ZLTO altijd dichtbij

Leden kunnen altijd terecht bij ZLTO, bij onze Informatie- lijn via 073 217 33 33 en bij onze adviseurs.

Onze Informatielijn is bereikbaar:

ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Stuur ons een e-mail

infographic zoonosenKlik op de afbeelding om deze te vergroten.

infographic zoonosen2Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Informatie voor werkgevers

Factsheet medewerker corona

Welke impact heeft de coronacrisis voor jou als werkgever, en wat kun je nu doen?

De werkgeverslijn heeft deze zaken voor je op een rijtje gezet. 

Naar de werkgeverslijn

Colland

De totstandkoming van deze pagina en informatie is mede mogelijk gemaakt door Colland.

LTO_steunpakket voor het bedrijfslevenKlik op de afbeelding om deze te vergroten

OmzetverliesKlik op de afbeelding om deze te vergroten

 

Onze adviseur Antoon Sanders helpt je graag, ook bij het maken van een liquiditeitsbegroting. 

Regeling borgstellingKlik op de afbeelding om deze te vergroten

Corona dashboard 21042020Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Corona dashboard 21042020 2Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

In het belang van boeren en tuinders:

 • Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector. Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en voedingstuinbouw. De overgebleven 50 miljoen is om aardappeltelers te compenseren voor fritesaardappelen die ze niet kwijt kunnen.

 • Er komt een noodregeling voor werkgevers (regeling NOW) met tenminste 20% omzetverlies, waarbij de overheid 90% van de loonsom overneemt.

 • Financiële noodgift van €4.000 euro geldt ook voor plattelandstoerisme.

 • Er is een regeling Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) en tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS). Lees de voorwaarden.

 • De borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL) wordt tijdelijk verruimd voor financiering om de liquiditeitsproblemen van land- en tuinbouwbedrijven te verlichten zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven.

 • De toelevering en afzet van producten moet volgens Europese richtlijnen gaande blijven binnen de interne markt. Voedingsproducten zijn erkend als essentieel.

 • Nederland stelt zogenaamde Green Lanes in zodat producten uit de land/-tuinbouw ongehinderd doorgang vinden. De EU-transportraad benadrukt dat voedsel essential goods zijn die niet mogen worden gehinderd.

 • De Belgische grens is gesloten. Land/-tuinbouw geldt als essentieel en kan via een vignet versneld doorgang krijgen. Met Duitse overheid wordt overlegd over grensdoorgang.

 • Door de opname van de land- en tuinbouwsector op de lijst van cruciale sectoren kunnen bedrijfsactiviteiten verder doorgaan. Ook leveranciers van grondstoffen, fytoproducten, plantgoed, afnemers, dierenartsen, herstellers van landbouwmachines kunnen verder werken.

 • Diverse arbeidspools bundeling arbeidskrachten in tuinbouw, zoals www.helponsoogsten.nl, www.werkenindelandentuinbouw.nl en Zeeuwse samenwerkingen (o.a. AB Zeeland)

 • Inzamelingsacties beschermingsmaterialen (o.a. mondkapjes, desingectiemidddelen, overalls). Update: 11 leden aanbod gemeld; 4 afdelingen aan de slag. Samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-NL en GGD’s in Brabant, Zeeland en Gelderland.

 • Actie KoopOnzeOogst bij vraaguitval verse voorraad door wegvallende markten met o.a. Boerschappen (crisisboxen), SupportYourLocals (bezorgservice), Rechtstreex (weekmarkten), RIJP, Korte Keten Coalitie, etc.

 • Posters met hygiënevoorschriften voor erfbetreders, boerderijwinkels en pensionstallen; liquiditeits- en schadeformulieren als hulpmiddel bij kredietaanvragen en eventuele toekomstige steunmaatregelen. Posters te downloaden onderaan deze pagina.

 • Heel veel positieve media-aandacht in dagbladen, televisieprogramma’s en radio voor de schakel van boeren en tuinders aan de basis van Nederland.