Coronavirus

Het coronavirus (COVID-19) grijpt om zich heen en heeft grote impact op de Nederlandse economie. In de land- en tuinbouw zijn de gevolgen voor bedrijven nu al merkbaar. ZLTO heeft binnen de werkorganisatie een crisisteam samengesteld die de situatie van dag tot dag beoordeelt. Dit crisisteam stemt ook af met LLTB, LTO Noord, LTO Nederland en het agri-food netwerk. 

Wij staan voor je klaar. Heb je vragen? Neem dan contact op met de ZLTO Informatielijn telefonisch via: 073 - 217 33 33 of mail naar: info@zlto.nl

In het belang van boeren en tuinders:

 • Het ministerie van Landbouw komt met 650 miljoen euro aan extra noodmaatregelen voor de agrarische sector. Het grootste deel van het bedrag, 600 miljoen, is voor bedrijven in de sierteelt en voedingstuinbouw. De overgebleven 50 miljoen is om aardappeltelers te compenseren voor fritesaardappelen die ze niet kwijt kunnen.

 • Er komt een noodregeling voor werkgevers (regeling NOW) met tenminste 20% omzetverlies, waarbij de overheid 90% van de loonsom overneemt.

 • Financiële noodgift van €4.000 euro geldt ook voor plattelandstoerisme.

 • Er is een regeling Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) en tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren (TOGS). Lees de voorwaarden.

 • De borgstelling voor werkkapitaal onder de regeling Borgstelling MKB-Landbouwkredieten (BL) wordt tijdelijk verruimd voor financiering om de liquiditeitsproblemen van land- en tuinbouwbedrijven te verlichten zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven.

 • De toelevering en afzet van producten moet volgens Europese richtlijnen gaande blijven binnen de interne markt. Voedingsproducten zijn erkend als essentieel.

 • Nederland stelt zogenaamde Green Lanes in zodat producten uit de land/-tuinbouw ongehinderd doorgang vinden. De EU-transportraad benadrukt dat voedsel essential goods zijn die niet mogen worden gehinderd.

 • De Belgische grens is gesloten. Land/-tuinbouw geldt als essentieel en kan via een vignet versneld doorgang krijgen. Met Duitse overheid wordt overlegd over grensdoorgang.

 • Door de opname van de land- en tuinbouwsector op de lijst van cruciale sectoren kunnen bedrijfsactiviteiten verder doorgaan. Ook leveranciers van grondstoffen, fytoproducten, plantgoed, afnemers, dierenartsen, herstellers van landbouwmachines kunnen verder werken.

 • Diverse arbeidspools bundeling arbeidskrachten in tuinbouw, zoals www.helponsoogsten.nl, www.werkenindelandentuinbouw.nl en Zeeuwse samenwerkingen (o.a. AB Zeeland)

 • Inzamelingsacties beschermingsmaterialen (o.a. mondkapjes, desingectiemidddelen, overalls). Update: 11 leden aanbod gemeld; 4 afdelingen aan de slag. Samenwerking met Veiligheidsregio Zuid-NL en GGD’s in Brabant, Zeeland en Gelderland.

 • Actie KoopOnzeOogst bij vraaguitval verse voorraad door wegvallende markten met o.a. Boerschappen (crisisboxen), SupportYourLocals (bezorgservice), Rechtstreex (weekmarkten), RIJP, Korte Keten Coalitie, etc.

 • Posters met hygiënevoorschriften voor erfbetreders, boerderijwinkels en pensionstallen; liquiditeits- en schadeformulieren als hulpmiddel bij kredietaanvragen en eventuele toekomstige steunmaatregelen. Posters te downloaden onderaan deze pagina.

 • Heel veel positieve media-aandacht in dagbladen, televisieprogramma’s en radio voor de schakel van boeren en tuinders aan de basis van Nederland. 

Informatie voor werkgevers

Welke impact heeft de coronacrisis voor jou als werkgever, en wat kun je nu doen?

De werkgeverslijn heeft deze zaken voor je op een rijtje gezet. 

 

Naar de werkgeverslijn

Vraag en antwoord over het coronavirus

Luisterend oor

De veelgestelde vragen over het coronavirus en de agrarische sector hebben we voor je op een rijtje gezet. 

Naar veelgestelde vragen

infographic zoonosenKlik op de afbeelding om deze te vergroten.

Overzicht actuele grenssituaties

Op de themapagina 'grenzen open of dicht?' van de Werkgeverslijn Land- en tuinbouw vind je de meest actuele grenssituatie per land. Het overzicht bevat ook informatie over zowel inreizen als uitreizen.

Het overzicht wordt up-to-date gehouden aan de hand van nationale en internationale informatie. De Werkgeverslijn Land- en tuinobuw staat nauw contact met ministeries en ambassades. 

Actuele grenssituaties

Informatie over seizoensarbeiders

Heb je vragen over seizoensarbeiders?

Neem contact op met LTO Arbeidskracht via info@ltoarbeidskracht.nl of bel naar 088 - 472 42 00. 

Naar LTO Arbeidskracht

ZLTO altijd dichtbij

Leden kunnen altijd terecht bij ZLTO, bij onze Informatielijn via 073 217 33 33 en bij onze adviseurs.

Onze Informatielijn is bereikbaar:

ma t/m vr 09:00 - 17:00 uur

Stuur ons een e-mail

infographic zoonosen2Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

LTO_steunpakket voor het bedrijfslevenKlik op de afbeelding om deze te vergroten

OmzetverliesKlik op de afbeelding om deze te vergroten

 

Onze adviseurs Antoon Sanders, Harm de Kleynen en Frank van den Boomen helpen je graag, ook bij het maken van een liquiditeitsbegroting. 

Regeling borgstellingKlik op de afbeelding om deze te vergroten

Corona dashboard 21042020Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Corona dashboard 21042020 2Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Webinars welke impact heeft het coronavirus op het erf

De afgelopen weken organiseerden ZLTO wekelijks webinars over de impact van het coronavirus op de agrarische sector. Je bekijkt de webinars hieronder terug. 

Donderdag 2 april | Adri van de Plas en Willem Leys staan in dit webinar stil bij wat de crisis voor jou persoonlijk betekent. Wat doet de situatie met je? Wat kun je nu wél doen. Bekijk het webinar terug

Donderdag 9 april | Ondernemerscoach Antoon Sanders neemt je mee in strategische, tactische en economische vragen die bij je opkomen in crisistijd. Bedrijfsadviseur Frank van den Boomen licht de voor jou van toepassing zijnde regelingen toe. Bekijk het webinar terug

Donderdag 16 april | BAJK en ZLTO geven meer informatie over vitaal ondernemerschap en hoe je kunt inspelen op de (financiële) gevolgen van de coronacrisis. Je krijgt inzicht in financierbaarheid en het verbeteren van je rentabiliteit. Je hoort welke vouchers van BAJK, Provincie Noord-Brabant, Rabobank en ZLTO tot jouw beschikking staan. Bekijk het webinar terug.

Donderdag 23 april | De 1,5 metereconomie. Hoe doe je dat op jouw MFL-bedrijf? In dit webinar neemt Mariska van Koulil je mee in verschillende situaties, oplossingsrichtingen, knelpunten en aandachtspunten. Bekijk het webinar terug. 

Donderdag 30 april | In dit webinar geeft Hendrik Jan ten Cate voorzitter LTO werkgroep consumptieaardappelen en lid LTO vakgroep Akkerbouw een toelichting op de conceptregeling tegemoetkoming frietaardappelen. Bekijk het webinar terug (alleen voor ZLTO leden).

Donderdag 14 mei | In dit webinar bespreken we verschillende korte keten mogelijkheden en geven we voorbeelden over hoe je zelf aan de slag kunt gaan. Bekijk het webinar terug.

Webinars coronavirus voor werkgevers in de agrarische sector

De Werkgeverslijn land- en tuinbouw organiseert wekelijks een webinar over de impact van de coronamaatregelen voor werkgevers in de agrarische sector. Tijdens het webinar kun je vanuit huis meekijken en vragen stellen. Om je aan te melden of de webinars terug te kijken ga naar: www.werkgeverslijn.nl/webinars-coronavirus