‘PS #Boerenhorenbijbrabant’

Brabantse veehouders verenigen zich in 'Boeren horen bij Brabant'

‘PS #Boerenhorenbijbrabant’De veehouders roepen op om deze afbeelding te gebruiken in de social media berichten.

Brabantse veehouders hebben zich verenigd in ‘Boeren horen bij Brabant’. Onder deze naam voeren zij de komende weken op verschillende manieren actie tegen de plannen van het provinciebestuur om de strengere emissie-eisen al in 2020 in te voeren in plaats van 2028.

‘Door deze plannen dreigen honderden familiebedrijven kopje onder te gaan. Veel bedrijven kunnen geen financiering krijgen voor het versneld emissiearm maken van de bestaande stallen. Het gevolg is dat honderden boeren-familiebedrijven noodgedwongen zullen moeten stoppen. Van degenen die overblijven, zal een aanzienlijk deel onder de armoedegrens komen. Gezinsbedrijven en jonge boeren zullen het kind van de rekening worden. Dit mag niet gebeuren!’, zeggen varkenshoudster Hanneke van den Corput uit Vught en leghennenhouder Jeroen Bertens uit Haghorst.

De provincie wil geen schaalvergroting, maar stimuleert schaalvergroting juist wel met dit beleid. Alleen door op te schalen, kunnen boeren de hoge investeringen die provincie van hen eist, het hoofd bieden. In de huidige voorstellen wordt hier aan voorbij gegaan.

Sociale mediacampagne

Van den Corput, Bertens en anderen veehouders, roepen de komende weken via een persoonlijke videoboodschap op sociale media Provinciale Staten (PS) op om tegen de plannen te stemmen. ‘Niet alleen dreigen honderden boeren-familiebedrijven, zoals de onze, te verdwijnen, ook de leefbaarheid op het platteland zal daardoor worden aangetast’, zeggen Van den Corput en Bertens.
Boeren zijn immers goed voor tienduizenden banen, direct en indirect. Zij beheren natuur, bieden plek aan toeristen op boerencampings en bed & breakfasts, leiden talloze schoolklassen rond, verkopen vlees, eieren en zuivel in eigen boerderijwinkels of via lokale supermarkten en slagers en maken dus een wezenlijk onderdeel uit van de maatschappij.

Niet alleen dreigen honderden boeren-familiebedrijven, zoals de onze, te verdwijnen, ook de leefbaarheid op het platteland zal daardoor worden aangetast.

Als de boer uit Brabant verdwijnt, zal dit allemaal verdwijnen. In de filmpjes roepen ook burgers de provincie op om niet akkoord te gaan met de huidige voorstellen.
‘Boeren horen bij Brabant’ gebruikt voor zijn sociale mediacampagne Facebook (www.facebook.com/boerenhorenbijbrabant), Twitter (www.twitter.com/boereninbrabant) en er is een YouTube-kanaal waar alle filmpjes zullen worden geplaatst.

De veehouders roepen alle collega’s, maar ook burgers op om de actie te steunen door ook een filmpje te plaatsen met de oproep aan de provincie om boeren niet te laten verdwijnen uit Brabant. Gebruik daarbij de hashtag #BoerenhorenbijBrabant en de bovenstaande afbeelding 'PS Boeren horen bij Brabant'!

Kom naar Den Bosch!

Op vrijdag 23 juni van 09.35 uur tot 11.00 uur vind een inhoudelijk debat plaats over de Brabantse plannen op het Provinciehuis in Den Bosch. Bekijk hier de agenda. We zullen voor aanvang van het debat buiten voor het Provinciehuis zijn. We verwachten jullie dan om 9.00 uur.

Tijdens het debat zal door collega veehouders worden ingesproken richting Provincie. Het inspreken is van 12.45 uur tot 13.15 uur. We verwachten jullie op de publieke tribune. De aanwezigheid in ’s-Hertogenbosch wordt georganiseerd door de ZLTO-Afdelingen. Goed om dat daar af te stemmen!

Op vrijdag 7 juli nemen Provinciale Staten de uiteindelijke beslissing. Reserveer alvast die datum in jullie agenda. Meer informatie over deze actiedag volgt.

Kom op vrijdag 23 juni of vrijdag 7 juli naar het Provinciehuis in Den Bosch en laat iedereen weten dat Boeren bij Brabant horen!!

Nieuws

Meer nieuws

Melkveehouderij