Workshop: Voedselveiligheidseisen bij verkoop en/of verwerking van vlees 2022
Verwerk en verkoop je vlees van eigen vee? Weet je waar als vleesproducent wettelijk aan moet voldoen? Leer tijdens de workshop op 7 februari 2022 zo praktisch mogelijk te werken volgens de nieuwste Hygiënecode voor het Slagersbedrijf om te voldoen aan de voorschriften van voedselveiligheid. Meld je via onderstaande button aan voor de workshop.
De hygiënecode is een handboek waarin de HACCP-richtlijnen zijn verwerkt. De workshop geeft je inzicht in de systematiek en hoe er in de praktijk mee is te werken. De geldende algemene hygiëne-eisen zoals temperatuurbeheersing, kruisbesmetting, ontvangst en opslag van producten en inrichting verwerkingsruimte komen aan bod. Ook besteden we aandacht aan de microbiologische criteria, de definitie van kant-en-klaar en het beheersen van listeria. In de workshop ga je aan de slag met een risicoanalyse. Verder bekijk je welke formulieren op welke wijze ingevuld dienen te worden.
Allemaal ontzettend belangrijke zaken die je misschien lastig vindt of waar je onvoldoende aan toekomt om je verder in te verdiepen. Door dit samen met collega-ondernemers te doen, wordt het interessanter en leuker. Je wilt tenslotte voorkomen dat iemand ziek wordt van je product en je wilt kunnen aantonen dat je zorgvuldig omgaat met alle risico’s. Bij verwerking en/of verkoop van vlees moet je tenslotte beschikken over een HACCP-systeem. NVWA controleert vleesbedrijven hierop.
Frank Verkroost, docent Vleestechnologie van de HAS, verzorgt de workshop. Tijdens de workshop kun je ook andere vakinhoudelijke vragen stellen aan de docent.
Deelnemers
De workshop is bedoeld voor Brabantse agrarisch ondernemers die al bezig zijn met de verkoop of verwerking van vlees en willen weten of ze aan alle (nieuwe) eisen voldoen. Ook heeft de workshop veel te bieden aan ondernemers die hiermee nog geen ervaring hebben. Zowel ZLTO-leden als niet-leden kunnen zich aanmelden voor de workshop.
Ben je ondernemer buiten de provincie Noord-Brabant en benieuwd naar de mogelijkheden om toch deel te nemen aan de workshop? Stuur dan een mail naar coördinator Mariska van Koulil of bel naar 06 835 008 68.
Kosten
Door medefinanciering vanuit het Europees landbouwfonds zijn de kosten voor deelname op dit moment:
- ZLTO-lid: € 100
- Geen ZLTO-lid: € 195
Genoemde bedragen zijn per deelnemer en exclusief btw. Medewerkers met de cao slagersbedrijf kunnen wellicht subsidie ontvangen vanuit het opleidingsfonds vleesbewerkende en -verwerkende bedrijven. Informeer bij Mariska van Koulil via de mail of bel naar 06 835 008 68.