Workshop: Etikettering en traceerbaarheid 2021

Hoe bereken je de voedingswaarde van een product? Hoe stel je een etiket op voor een eigen product? En hoe voldoe je aan de eisen van tracering en verpakking? In de workshop Etikettering en traceerbaarheid op 22 november leer je wat de wettelijke voorschriften zijn voor levensmiddelen. Meld je via onderstaande button aan voor de workshop. 

ZLTO0060_MM_1920x1080px_appel_01

Op een etiket dient correcte informatie te staan over ingrediënten, voedingswaarden en allergenen. In de workshop leer je van voedingsmiddelenexpert Gerlinde van Santen van HAS Kennistransfer wat er op een etiket moet staan, wat er op mag staan en wat er niet op dient te staan. Ook de wetgeving met betrekking tot voedingsclaims zoals ‘rijk aan …’ en ‘minder suiker’ komt in de workshop aan bod.

In de workshop behandelen we de wettelijke eisen voor traceerbaarheid, zowel voor levering aan consumenten als aan grotere afnemers, zoals horeca en supermarkten. Logistieke informatie, zoals eisen bij eigen transport, maar ook documentatie (pakbonnen etc.) worden besproken. Daarnaast is er aandacht voor de verpakking van producten: de eisen aan het materiaal, relatie met de houdbaarheid en de verplichte aanduidingen.

Aan het eind van de workshop heb je duidelijke handvatten voor het maken van correcte etiketten voor je eigen producten, beschik je over een rekentool om de voedingswaarde van producten te berekenen en weet je waar je aan moet voldoen voor de traceerbaarheid en verpakking van producten als het via levering naar consumenten of grotere afnemers gaat.

Deelnemers

De workshop is bedoeld voor Brabantse agrarisch ondernemers. Ondernemers die al etiketteren en willen weten of aan alle (nieuwe) eisen wordt voldaan én ondernemers die nog geen ervaring met etiketteren hebben. Zowel ZLTO-leden als niet-leden kunnen zich aanmelden voor de workshop.

Ben je ondernemer buiten de provincie Noord-Brabant en benieuwd naar de mogelijkheden om toch deel te nemen aan de workshop? Stuur dan een mail naar coördinator Mariska van Koulil of bel naar 06 835 008 68.

Kosten

De prijs van deze workshop is normaal € 195 per persoon voor leden en € 385 per persoon voor niet-leden. Door medefinanciering vanuit het Europees landbouwfonds zijn de kosten voor deelname op dit moment: 

  • ZLTO-lid: € 100
  • Geen ZLTO-lid: € 195

Genoemde bedragen zijn per deelnemer en exclusief btw. 

Korte Keten Academy

Deze workshop is onderdeel van de Korte Keten Academy. Het doel is Brabantse agrarisch ondernemers in de korte voedselketen te stimuleren om zich verder te professionaliseren. De Korte Keten Academy heeft losse workshops, inspiratiestours, de Korte Keten Booster en biedt advies en persoonlijke coaching. Al deze onderdelen zijn ook los van elkaar te volgen. De onderdelen van de Korte Keten Academy zijn toegankelijk voor zowel ZLTO-leden als niet-leden.

Winterprogramma

Ben je benieuwd welke workshops of onderdelen de Korte Keten Academy deze winter verder nog organiseert? Bekijk dan het winterprogramma op zlto.nl/korteketenacademy.