Korte Keten Booster

Overweeg je om serieus aan de slag te gaan met de afzet van eigen producten in de korte keten? Maar je weet nog niet hoe of hoe het beter kan? Dan is de Korte Keten Booster iets voor jou. Het is een compleet trainingstraject speciaal voor Brabantse agrarisch ondernemers. Met als doel: afzet van het eigen product in de korte voedselketen die écht bijdraagt aan het bedrijfsresultaat. Zodat jij straks kunt zeggen: Korte ketens, da’s goeie handel!

ZLTO0060_MM_1920x1080px_koe_01

In de Korte Keten Booster volg je een snelkooktraject samen met vijf andere ondernemers die ook willen uitblinken in ondernemerschap in de korte keten. Dat doe je onder leiding van meerdere deskundigen. Aan het einde van het traject heb je een gedegen bedrijfsplan en weet je wat jou te doen staat om succesvol te zijn in een korte(re) keten.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Ondernemerschap: je krijgt inzicht in je drijfveren en competenties. Met daarnaast aandacht voor: de organisatie van je bedrijf ontwikkelen en de samenwerking met strategische partners opbouwen;
  • Nieuwe businessmodellen in de korte voedselketen: je staat stil bij de verschillende type korte keteninitiatieven, hoe zijn ze georganiseerd en welke markten zijn interessant;
  • Klant en propositie: wie zijn je klanten, wat is hun behoefte en hoe sluit jouw product of dienst daarbij aan?;
  • Verkoopkanalen en multichannelstrategie via zowel traditionele als nieuwe kanalen;
  • Logistieke organisatie: hoe organiseer je samenwerking? Welke shared services zijn te benutten?;
  • Verdienmodel: op basis van het Business Canvas-model kijk je samen met een business developer naar de opbouw en samenstelling van marktsegmenten en de verkoopkanalen die bij jouw verdienmodel passen;
  • Financiën: wat zijn de financiële aspecten van jouw bedrijf? Hoeveel kapitaal heb je nodig en hoe financier je dat? Aandacht voor opbrengsten en kosten, je financiële resultaat en de ontwikkeling van de liquiditeit.

Maak alvast kennis met de coach Bart Kraaijvanger. Hij staat voor klaar om jou verder te helpen met het bouwen van jouw korte voedselketen.

Deelnemers

De Korte Keten Booster is speciaal voor (startende) ondernemers in Noord-Brabant. Agrarisch ondernemers die willen uitblinken in ondernemerschap in de korte(re) voedselketen. Het voornaamste is dat je een nieuw of aanvullend idee hebt voor de verkoop van producten via een korte keten of daarmee al gestart bent. Denk daarbij aan een verkoopconcept om producten vanaf het eigen erf rechtstreeks aan consumenten af te zetten, online verkoop, een samenwerking tussen meerdere producenten om gezamenlijk de keten te verkorten, een winkel op een andere locatie dan op het eigen bedrijf, het leveren van producten aan verschillende kanalen om directer de consument te bereiken of de ontwikkeling van nieuwe (verwerkte) producten om een specifiekere markt te bedienen.

Tessa Hermanussen deed mee aan de eerste Korte Keten Booster. Tessa is 28 jaar en neemt het melkveebedrijf met natuurkampeerterrein Barendonk in Beers van haar ouders over. Lees hieronder haar reactie over de Korte Keten Booster.

“Tijdens de Korte Keten Booster heb ik inzicht gekregen in hoe processen gaan. Hoe verpak je je product? Waar verkoop je het? En met welke regelgeving moet je rekening houden? Ook leerde ik veel nieuwe initiatieven kennen. Van andere deelnemers en van de coaches. De coaches hebben veel praktijkervaring. Met deze ervaring hebben ze mij echt een stap verder geholpen.”

“Het volgen van de Korte Keten Booster was voor mij de investering meer dan waard. Het is een boost voor je product! Je wordt écht aan het werk gezet. Het is kort en krachtig. De planning was vooraf bekend. Daar kon ik rekening mee houden in mijn agenda. De bijeenkomsten in Den Bosch vond ik heel interessant en vlogen daardoor voorbij.”

Meer weten? Stuur dan een mail naar coördinator Mariska van Koulil of bel naar 06 835 008 68.

Kosten

Door medefinanciering vanuit het Europees landbouwfonds zijn de kosten voor deelname op dit moment:

  • ZLTO-lid: € 500
  • Geen ZLTO-lid: € 750

Genoemde bedragen zijn per deelnemer en exclusief btw.

Programma

11-01-2021
13:00 - 16:30 uur Bijeenkomst 1
24-01-2021
13:00 - 16:30 uur Bijeenkomst 2
08-02-2021
13:00 - 16:30 uur Bijeenkomst 3
21-02-2021
09:00 - 12:30 uur Bijeenkomst 4
07-03-2021
13:00 - 16:30 uur Bijeenkomst 5

Korte Keten Academy

De Korte Keten Booster is onderdeel van de Korte Keten Academy. Het doel is Brabantse agrarisch ondernemers in de korte voedselketen te stimuleren om zich verder te professionaliseren. De Korte Keten Academy heeft losse workshops, inspiratiestours, de Korte Keten Booster en biedt advies en persoonlijke coaching. Al deze onderdelen zijn ook los van elkaar te volgen. De onderdelen van de Korte Keten Academy zijn toegankelijk voor zowel ZLTO-leden als niet-leden.

Winterprogramma

Ben je benieuwd welke workshops of onderdelen de Korte Keten Academy deze winter verder nog organiseert? Bekijk dan het winterprogramma op zlto.nl/korteketenacademy.