Inspiratietour korte voedselketen in de praktijk

We nodigen jou uit voor een dag vol inspiratie! De bus brengt je bij meerdere bedrijven waar je in praktijk ervaart hoe bepaalde zaken aangepakt worden. Voorbeelden van onderwerpen zijn een boerderijwinkel in het dorp, gezamenlijke distributie, snijderij voor groenten en experimenteerkeuken. 's Avonds komt een trendwatcher aan het woord en is er een netwerkdiner. Je hebt de keuze uit het dag- en/of avondprogramma.

Overdag zal de excursie per bus bestaan uit het bezoeken van vijf initiatieven die werken met korte voedselketens. De inititatieven bevinden zich in het grensgebied van België en Nederland. Ieder bedrijf zet diens product op een eigen manier in de markt. Op elke locatie is er een rondleiding en een open gesprek met de eigenaar, die vertelt over het ontstaan van het bedrijf, de ontwikkelingen in de markt en de positieve en negatieve ervaringen tot dusver. 

Het avondprogramma bestaat uit een netwerkdiner en een presentatie van trendwatcher Gert Laurijssen. Hij is van Foodservice Alliance, een kennisnetwerk in de wereld van eten en drinken

Naast deelname aan de gehele dag is het mogelijk om enkel het dag- of avondprogramma te volgen. Een opstappunt voor de tour per bus is in Hilvarenbeek, ook het avondprogramma zal hier plaats vinden. Door de aanwezigheid van diverse internationale deelnemers wordt een deel van de presentaties in het Engels gegeven. Ook collega’s uit diverse Europese landen zijn aanwezig om hun ervaringen te delen.

Het programma word je kosteloos aangeboden vanuit het project SKIN. Lunch, vieruurtje, diner en drankjes zijn inbegrepen. Bij afwezigheid of annulering na 10 april 2018 wordt wel €150 per deelnemer in rekening gebracht.

Meld je snel aan, want de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven is mogelijk tot 10 april 2018.

De volgende bedrijven worden met de tour bezocht:

Appelen Roes in Oud-Turnhout

Een bedrijf met 65 hectare fruit (appels, peren en kersen) en eigen productie van verschillende appel sappen en mixen. Heeft drie winkels en ontwikkeld een online verkoopkanaal. Is deelnemer van netwerk DistriKempen met 10 andere producenten, welke via gezamenlijke distributie leveren aan horecazaken, logiesaccommodaties en detailhandelaars.

Franken Agro in Postel

Met 400 hectare aardappels, één van de grotere aardappeltelers van België. Verder teelt van verschillende groenten. Heeft een snijderij voor geschilde aardappelen en frietjes. Ook groenten worden naar wens gesneden en verpakt. Tevens een uitgebreid assortiment fruit zowel vers als in de vorm van sap, gedroogde producten en dessertjes. Heeft boerderijwinkel en is deelnemer van netwerk DistriKempen. Ontwikkelde daarnaast het label ‘Fresh from the farm’, een samenwerking van verschillende producenten.

De Laarhoeve in Diessen

Zorgboerderij waar mensen met (arbeids)beperking zinvol werk doen. Eigen productielijn met ongeveer 30 producten volgens eigen recept zonder geur- kleur en smaakstoffen. Het assortiment bestaat uit verschillende soorten jam, dessertsauzen, appelmoes, stoofperen, rode kool, chutneys, pastasauzen etc. Verkrijgbaar in zo’n dertigtal supermarkten. Verwerken ook tweede klasse producten voor andere ondernemers. Realiseert een experimenteerkeuken en nieuwe professionele verwerkingslijn. Andere partijen kunnen hier gebruik van maken en/of de Laarhoeve vragen producten voor hen te ontwikkelen.

De Walhoeve in Goirle

De walhoeve is een boerderijwinkel met eigen rundvlees en producten van collega-boeren en –tuinders. Hier bevindt zich het pick-up point voor het succesvolle www.boerschappen.nl, die boodschappenboxen maakt van producten van tientallen boeren in de regio en deze desgewenst ook thuis bezorgd. Ook levert De Walhoeve londer andere aan een horecagroothandel. De ondernemer is actief betrokken bij het in 2009 gestarte burgerinitiatief GoeiEete waarbij consumenten wekelijks producten uit de regio kunnen bestellen.

’t Schop in Hilvarenbeek

Biologische boerderij met winkel voor vlees, groenten, kaas en dergelijke, waaronder producten van producenten uit de regio. Tevens gelegenheid voor kookworkshops voor groepen van 12 tot 80 personen. Deelnemer van het Slow Food Brabant netwerk.