Lid worden!
yh-0908-wervershoof-syngenta-open-dag-gekleurde-bloemkool(5)
banner website 1-3

Food Heroes tegen voedselverspilling

Het vraagstuk: voedselverspilling

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, verspild. In Nederland komt dat neer op 150 kilo per persoon per jaar dat aan voedsel verloren gaat. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het onderwerp, waarbij de focus vooral ligt op het eind van de keten, bij de afzetkanalen (supermarkten, catering) en de consument. Alles wat niet aan de kwaliteitseisen van de supermarkt voldoet, wordt nauwelijks gewaardeerd, terwijl het vaak nog om prima eetbare producten gaat. Deze focus op een ‘smal’ deel van de productie, maakt dat boeren een (groot) deel van hun productie niet als  eersteklas product kunnen vermarkten en veel 2e of 3e klasse product of reststromen niet op de markt komen. Deze kosten vaak namelijk alleen maar geld.

Het project
Om ook deze producten te benutten zijn nieuwe oplossingen nodig waarbij meerwaarde wordt ontwikkeld voor deze producten. Een omslag in het denken is nodig om deze eenzijdige focus op de waardering van voedsel te veranderen. Partijen die hiermee aan de slag willen, bewegen eigenlijk tegen de grote stroom van het huidige efficiency-denken in. Vandaar dat we ze ‘helden’ noemen. Het zijn deze ‘Food Heroes’ die we in dit nieuwe Europese project Food Heroes willen ondersteunen. Hierbij verbinden we ondernemers met vraagstukken met de creatieve sector, om zo tot onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen te komen.

Het programma op 21 juni

Op 21 juni wordt dit project officieel afgetrapt, hierbij zal ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant aanwezig zijn. Er is een plenair gedeelte met een aantal interessante sprekers en een presentatie van FoodLab Food Heroes: een unieke combinatie van designers en agrariërs. Daarna kunt u interactief deelnemen in twee workshop rondes.

Het programma start om 13.00u (inloop met lunch om 12.00u) en eindigt om 18.00u met een borrel. Hieronder vindt u het uitgebreide programma.

12.00u

Inloop (met lunch)

13.00u

Introductie project Food Heroes

Opening en introdutie van het project Food Heroes door Marjon Krol.

13.15u

Samuel Levie, pionier in voedseltransitie

Koken en goed eten werd er bij Samuel letterlijk met de paplepel ingegoten. Vanaf zijn 17e stond hij met goede vrienden Jiri en Geert in verschillende Amsterdamse keukens om niet veel later samen hun eigen worstmakerij, Brandt & Levie, te beginnen. In 2008 richtte hij de Youth Food Movement op. In 2010 werd Samuel benoemd tot Maatschappelijk ondernemer van het jaar en in 2012 tot Food Trendwatcher van het jaar. Het tegengaan van voedselverspilling is iets waar Samuel zich hard voor maakt. Zo is hij een van de initiatiefnemers van Damn Food Waste en adviseerde hij Instock bij het opzetten van hun restaurant, dat voedselverspilling letterlijk op de kaart zet.

13.30u

Wil Stutterheim (In Ovo), eggspert in eieren en leghaantjes.

In Ovo is een biotech start-up uit Leiden en ontwikkelt innovatieve oplossingen voor de pluimveesector die zowel efficiëntie als dierenwelzijn verbeteren. Sinds 2010 wordt gewerkt aan een geslachtsbepaling voor bevruchte kippeneieren, zodat het niet langer nodig zal zijn om mannelijke legkuikens na uitkomst te doden omdat deze geen eieren leggen. Met de kennis uit dit project konden daarnaast nieuwe initiatieven worden gestart, waaronder een innovatief systeem voor het voeren van net uitgekomen kuikens en een sensorplatform voor broederijen. In september zal eveneens een vierde project van start gaan, waarin de mannelijke legeieren een nuttige bestemming krijgen. De Eggsperts van In Ovo worden inmiddels gezien als de whizzkids van de pluimveesector en zullen de komende jaren zeker niet stil zitten!

13.45u

Presentatie concepten FoodLab Food Heroes, designers en agrariërs.

Tijdens de Dutch Design Week 2016 zijn vijf telers met verspillingsvraagstukken gekoppeld aan 5 gerenommeerde ontwerpers/kunstenaars. Zij zijn met de vragen van de telers aan de slag gegaan en zullen op 21 juni 2017  hun eerste ontwerpen uit de doeken doen.
Deze koppels van boeren en kunstenaars hebben elkaar gevonden:

Al nieuwsgierig? Bekijk het ontwerpproces.

14.40u

Kort woordje door Annemarie Spierings, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant

14.45u

Pauze

15.00u

Workshops ronde 1

  • Isaac Monté en Jan van Lierop van biologisch vollegrondsgroentenbedrijf de Broak (prei)
  • Doreen Westphal en Mariëlle van Lieshout van oesterzwamkwekerij van Lieshout (oesterzwamvoetjes)
  • Tjeerd Veenhoven en Anne van Rijsingen van Proverka (groentevezels)
  • Gedroogd product van AGF reststromen
    De creatieve conceptdenkers Stan Beaujean en Bjørn Berben van VleesenVis en Ab van Marrewijk, teler van snackgroenten, eigenaar van Greenco, gaan in deze workshop aan de slag met de vraag: Zou het niet fantastisch zijn om een nieuw product of toepassing te vinden voor het gedroogde product van AGF reststromen? Op zeer onconventionele wijze worden de deelnemers uitgedaagd om los te gaan op deze probleemstelling en zowel fysiek als mentaal nieuwe concepten/ ideeën te bedenken voor dit fantastische halffabricaat. Een sessie waar agri letterlijk design ontmoet.
  • ‘Elke legkip heeft een ‘leghaantje’ als broertje. Wat doen we daarmee?’ Het marktvraagstuk.
    Samen met Ruud Zanders, ondernemer achter Kipster, Wil Stutterheim van tech start-up InOvo en Peter van Agt, pluimveehouder, gaan we aan de slag met het vraagstuk rondom leghaantjes. Hoe kunnen we het probleem dat speelt rondom leghaantjes dusdanig agenderen dat de consument en de retail zich er bewust van worden? En hoe krijgen we deze leghaantjes vervolgens in de markt gepositioneerd?

16.15u

Workshops ronde 2

6. Bio-based verpakkingen
Deze workshop wordt samen georganiseerd met Douwe Frits Broens van het Center of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool en Hogeschool Zeeland.

Na inleidingen van Henk van Hamersveld van Eipack BV en Aaik Rodenburg, oprichter van Rodenburg Biopolymers, gaan we in de workshop in op vragen vanuit de deelnemers met betrekking tot biobased verpakkingen. Henk van Hamersveld brengt, via Eipack BV, eierdoosjes op de markt die gemaakt zijn van bermgras; oa de ‘boereneieren’ van Bleieren worden hierin verpakt en het Biomeerwaarde-ei wat onder andere in de Ekoplaza verkrijgbaar is (zie: www.eicom.nl/specials). Rodenburg Biopolymers is gespecialiseerd in het maken van biobased materialen op basis van reststromen uit de aardappelverwerking.

7. Jalila Essaïdi en Charl Goossens van GOVA bv (keukenlaurier)

8. Lobke Meekes en Juanita de Jonge van fruitteeltbedrijf de Stuifakker (appels en peren)

9. De business case van Food Waste
Tweede en derde klasse AGF producten, geitenbokjes en leghaantjes. Allemaal voorbeelden van voedselproducten die prima voor consumptie geschikt zijn, maar toch hun weg naar de consumptie niet of nauwelijks vinden. De producten zijn niet gewild in de markt of de markt betaalt er een prijs voor die vaak lager ligt dan de kostprijs. Voedselverspilling aanpakken: wat kost het, welke investeringen vraagt het en wat levert het op in euro’s?

10. Anders kijken naar (rest)stromen
Lucas Mullié van het voedselvormgevingsbureau Foodcurators heeft recent een bezoek gebracht aan Compliment B.V., het teeltbedrijf van Jolanda Nooijen. Het bezoek gaf inspiratie en aanleiding om na te denken over verschillende denkrichtingen om voedsel reststromen op een alternatieve manier te verwaarden.

Via een presentatie laten we de aanknopingspunten zien welke voor ons de ingang vormden voor deze denkrichtingen en zoomen we hier verder op in om samen te verkennen wat de mogelijkheden en potenties zijn per richting. Wat levert deze richting op? Op welke manier kunnen we de waarde creatie uitdrukken? Wat zijn de implicaties voor het bedrijf, de toeleveranciers en de afnemers? Het resultaat van de workshop is het inzichtelijk maken van verschillende producten/diensten voortvloeiend uit de denkrichtingen welke gebruikt kunnen worden als verdere input voor het vervolg.

17.30u

Borrel met proeverij

Borrel met proeverij van diverse reststromen door Joost van Roosmalen van D’n Ark.

18.00u

Einde

 

Download routebeschrijving

Food Heroes wordt georganiseerd in het kader van het programma Agri Meets Design, door ZLTO, Dutch Design Foundation, Provincie Noord - Brabant en bkkc en met ondersteuning van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, het Impulsgeldenprogramma van de Provincie Noord-Brabant en de EU in het kader van het INTERREG Vb NWE (North West Europe) programma.