yh-0908-wervershoof-syngenta-open-dag-gekleurde-bloemkool(5)

banner website 1-2

Food Heroes tegen voedselverspilling

Volgens de FAO (Food and Agricultural Organization) wordt een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verspild. In Nederland gaat het dan om ongeveer 150 kilo per persoon per jaar. Het onderwerp komt op de kaart, maar focust de laatste jaren nog vooral op het eind van de voedselketen (supermarkten, catering en consument).

Maar ook aan het begin van de keten is nog flinke winst te boeken. Denk eens aan de berg aan 2e klasse groenten en fruit, agrarische reststromen, geitenbokken en haantjes die momenteel nauwelijks worden gewaardeerd. Van prei komt bijvoorbeeld meer dan de helft van de plant niet in de supermarkt, maar wordt gecomposteerd. Oesterzwamvoetjes zijn prima eetbaar, maar worden afgevoerd als veevoer. Appels en peren die niet aan de juiste afmetingen en kleuren voldoen, komen niet als versproduct in de supermarkt. En in de leghensector worden haantjes geboren die nu een restproduct zijn omdat ze geen eieren leggen. Steeds meer agrarische ondernemers willen hier iets mee.

Samen werken aan oplossingen met meerwaarde
Om ook deze producten te waarderen is samenwerking met andere partijen in de keten nodig om tot nieuwe en slimme oplossingen te komen. Noem het een omslag in het denken. Partijen die hiermee aan de slag willen, bewegen momenteel tegen de grote stroom in. Daarom noemen we dit helden. Food Heroes. Met het nieuwe Europese project Food Heroes ondersteunen we deze helden bij het zoeken naar onverwachte oplossingsrichtingen en innovatieve ideeën.

Boeren en kunstenaars
Tijdens de Dutch Design Week 2016 zijn vijf telers met verspillingsvraagstukken gekoppeld aan 5 gerenommeerde ontwerpers/kunstenaars. Zij zijn met de vragen van de telers aan de slag gegaan en zullen op 21 juni 2017  hun eerste ontwerpen uit de doeken doen.

Deze koppels van boeren en kunstenaars hebben elkaar gevonden:

  • Isaac Monté en Jan van Lierop (prei)
  • Jalila Essaïdi en Charl Goossens (keukenlaurier)
  • Lobke Meekes en Juanita de Jonge (appels en peren)
  • Doreen Westphal en Mariëlle van Lieshout (oesterzwamvoetjes)
  • Tjeerd Veenhoven en Anne van Rijsingen (groentevezels)

Al nieuwsgierig? Bekijk het ontwerpproces hier.

Voorlopig programma
12.00u: Inloop (met lunch)
13.00u: Introductie project Food Heroes
13.15u: Introductie thema voedselverspilling door Samuel Levie, pionier in Voedseltransitie.
13.30u: Presentatie project In Ovo als oplossing voor haantjes in de leghensector door Wil Stutterheim
13.45u: Presentatie van de 5 ontwerpen door de ontwerpers en ondernemers
14.45u: Pauze
15.15u: Workshops rond de 5 ontwerpen voor oplossingen
16.30u: Workshops rond diverse oplossingen zoals biobased verpakkingen, productontwikkeling rond gedroogde groenten en fruit, ‘leghaantjes’ en dubbeldoelkippen en  het ontwikkelen van haalbare businesscases
17.30u: Borrel met proeverij van diverse reststromen door Joost van Roosmalen van D’n Ark.
18.00u: Einde

Routebeschrijving
Download hier de routebeschrijving

Food Heroes wordt georganiseerd in het kader van het programma Agri Meets Design, door ZLTO, Dutch Design Foundation, Provincie Noord - Brabant en bkkc en met ondersteuning van de Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, het Impulsgeldenprogramma van de Provincie Noord-Brabant en de EU in het kader van het INTERREG Vb NWE (North West Europe) programma.