Aardbei trayvelden: emissievrij watersysteem

Ben je benieuwd naar de nieuwste technieken op trayvelden? Graag verwelkomt Peter van der Avoird je om een toelichting te geven over nieuwe recirculatiesystemen.

Velen van jullie vangen het water van de aardbeien trayvelden al op; er zijn echter nog veel vraagstukken voordat dit gerecirculeerd kan worden. De komende tijd onderzoeken Peter en drie andere ondernemers in Nederland en Vlaanderen, samen met het waterschap, PCH, PSKW en ZLTO diverse aspecten. Hoe wordt het water het meest optimaal gezuiverd? Wat is de juiste mineralengift? Hoe werkt een recirculatiesysteem? Is dit economisch rendabel?

Tijdens deze middag leiden we je rond op twee locaties. Peter en de projectpartners nemen je mee in het recirculatieproces bij Van der Avoird Trayplant. Vervolgens bezoeken we Proefcentrum Hoogstraten waar je nieuwe proefopstellingen bezoekt.

In verband met beperkte parkeermogelijkheden bij PCH rijdt er een gratis bus tussen beide locaties.

Peter van der Avoird:

"Ik wil voorkomen dat er emissies optreden naar het oppervlaktewater en daarom voorop blijven lopen om de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten te minimaliseren. Daarvoor is het nodig om kennis op te bouwen. Het is belangrijk dat we als sector elke keer een stapje zetten naar meer durzaamheid."

Graag tot 4 oktober!

Meer informatie

International project RECUPA

Recirculatie zonder uitspoeling of puntlozing aardbeiplanten tijdens de opkweek op trayvelden. In hét aardbeiengebied tussen Breda en Antwerpen werken we aan een kostenbesparend recirculatiesteem op trayvelden om emissies van mineralen en gewasbeschermingsmiddelen naar oppervlaktewater terug te dringen.

Presentatie1