Arbeidsmarkt en ondernemerschap

De Nederlandse tuinbouw heeft wereldwijd een toppositie. Iedere dag zorgen onze tuinders voor groenten, fruit, bloemen, bomen, planten en plantmateriaal van de hoogste kwaliteit. Deze toonaangevende positie dient een groot maatschappelijk belang; daarom moeten tuinders de ontwikkelruimte krijgen die ze verdienen.

pvh-0113-dinteloord-red-star--arbeid--oogsten-(4)

Agrarisch ondernemers ontvangen een eerlijke marge voor hun producten. Alleen zo kunnen zij investeren in hun bedrijf en in de toekomst van de productie van ons verse, gezonde voedsel en fijn groen. Belangrijk is dat zij zijn verzekerd van voldoende goed opgeleid en gemotiveerd personeel.


Onze inzet voor 2023

 • Goed inkomen
  ZLTO helpt ondernemers binnen alle sectoren met het op een goed niveau brengen van hun inkomen door hun inzicht te geven in de feitelijke margeverdeling binnen de keten. We brengen de invloed van de kostenstijgingen aan de inkoopkant in kaart. Daarnaast ontwerpen we een standaard raamwerk voor de in- en verkoopvoorwaarden.

 • Onderwijs
  Door een intensieve samenwerking met het (groen) onderwijs (beroepsvormend, HBO en universitair) verbeteren we de instroom van nieuwe medewerkers en bevorderen we het agrarisch vakmanschap. We zorgen voor een betere aansluiting met de agrarische praktijk door gastlessen en stages en dragen bij aan de onderwijsvernieuwing.

 • Huisvesting
  We zetten ons in voor goede huisvesting voor arbeidsmigranten en hun arbeidsomstandigheden.

Zo gaan we dat bereiken

 • Vanuit de Colland-fondsen (Colland: samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector) vinden we financiering voor onze activiteiten in het (groene) onderwijs (stages, gastlessen, open dagen) en de versterking van het werkgeverschap.
 • We ontwikkelen een systeem voor kostprijs- en margemonitoring, dat later binnen alle agrarische sectoren kan worden gebruikt.

Uitgelichte projecten

Uitgelicht project RECUPA: Recirculatie technieken trayvelden in aardbeienteelt

Uitgelicht project BodemUP: Haal meer uit je bodem

Bekijk alle projecten