Demo ‘Satellietinformatie en carbon farming voor goede opbrengsten’

20230417_Carbon_farming_Gelderland-0180 LR

Ontdek de kracht van satellietinformatie en hoe het kan bijdragen aan een succesvolle oogst en duurzaam bodembeheer tijdens de demo ‘Satellietinformatie en carbon farming voor goede opbrengsten’ op 11 september in Groesbeek.


Carbon Farming draagt bij aan de opbouw van organische stof in de bodem en daarmee aan een duurzaam bodembeheer. Satellietinformatie kan boeren steeds beter ondersteunen bij het nemen van slimme teeltbeslissingen hiervoor. Dit kan door bodemzonekaarten te ontwikkelen die verschillen in bodemstructuur tonen, nauwkeurig bepalen waar grondmonsters moeten worden genomen, hoeveel zaad of mest er per zone nodig is, en teeltafwijkingen te verklaren. Deze technologie maakt het mogelijk om plaats specifiek te werken en zo de oogst en de bodemkwaliteit te optimaliseren. 

Het gebruik van satellietinformatie biedt dus diverse voordelen. Dit blijkt ook uit de succesvolle ervaringen die in het project Koolstofboeren Gelderland zijn opgedaan. Benieuwd naar wat het Koolstofboerenproject Gelderland inhoudt en wat satellietinformatie voor jouw bedrijf kan betekenen? Kom dan zeker naar de demo op 11 september en ontdek de voordelen zelf! 

 

Programma

13:00 uur  Inloop met koffie 

13:30 uur  Het project Carbon Farming Nijmegen  

    • Ervaringen uit het project Carbon Farming met de Vierdaagsefeesten Nijmegen worden door Stephan Bouwman van ZLTO gepresenteerd.  

14:00 uur  Het gebruik van satellietinformatie in de praktijk.  

    • Bij de familie Nillesen zijn door BioScope bodemzonekaarten van verschillende percelen gemaakt wat een efficiënter bodembeheer mogelijk maakt.  Tamme van der Wal van BioScope legt uit hoe dit werkt. 

14:30 uur  Het veld in. 

    • Na de theorie gaan we het veld in om de bodem, aan de hand van twee profielkuilen, in de praktijk te bekijken. Onder begeleiding van bodemexperts Djessie Donkers (ZLTO) en Roos van de Logt (Louis Bolk Instituut) bespreken we maatregelen voor de verbetering van de bodemvruchtbaarheid. 

15:30 uur  Afsluiting met borrel 

We hopen je te zien tijdens de demonstratie bij de familie Nillesen! Voor vragen kun je contact opnemen met Stephan Bouwman (06 - 21 23 25 89)

Deze demobijeenkomst wordt georganiseerd met ondersteuning uit het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.  

Untitled design.png