ZLTO zet in op gesponsorde bloemenstroken

ps-0811-escharen-akkerrand--biodiversiteit

Biodiversiteit bevorderen is voor de meeste agrarisch ondernemers geen struikelblok. De vraag is eerder: hoe past dat binnen de bedrijfsvoering? Een manier is het inzaaien van kruidenrijke akkerranden.


Marian Wagemakers uit Oss, directeur van voedingsmiddelenfabrikant Dalco, is de eerste particuliere sponsor van bloemenstroken op het platteland. Voor 2.500 euro per jaar sponsort Wagemakers vijf jaar lang een hectare bloemenstroken in de omgeving van Oss.

Binnen het project FABulous Farmers wordt al langer nagedacht over verdienmodellen voor agrarisch ondernemers die diensten aanbieden om het ecosysteem te versterken.

‘Sommige diensten hebben zich al bewezen, andere kosten geld, zoals het inzaaien van functionele bloemenstroken op percelen’, zegt Marjon Krol van ZLTO. ‘Daar is financiering voor nodig en die zoeken we via marktpartijen. Marian vertelde me dat zij als privaat persoon die bloemenranden wel wilde sponsoren.’

ZLTO wil dit initiatief opschalen en breed communiceren. ‘We hebben nu vijf boeren die op hun perceel een strook hebben ingezaaid en we hebben twee sponsors. Dat willen we graag uitbreiden’, aldus Krol. ‘Het moeilijkst is het vinden van sponsors. Dus boeren met interesse op dat gebied of ideeën over hoe je sponsors kunt vinden in je eigen omgeving, meld je bij ZLTO.’

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen