ZLTO haalt opnieuw uit naar Brabants stallenbeleid

ZTLO_WILDSCHIETERS_26092021_LARSDENIJS-26

In een brief aan de gedeputeerden heeft ZLTO met stevige bewoording gepleit tegen de Brabantse deadline voor het aanpassen van stallen voor 2024. Het feit dat de Raad van State onlangs een streep zette door twee van zulke stalaanpassingen, is reden te meer om van de deadline af te zien.


‘In het licht van deze uitspraak is het onacceptabel om als provincie van de Brabantse veehouders te eisen dat ze op korte termijn fors investeren in stalsystemen die de rechter te onbetrouwbaar vindt’, zegt ZLTO-bestuurder Arno van Son. ‘We doen daarom nogmaals een dringende oproep aan de Provincie Noord-Brabant om de deadline van 1 januari 2024 uit te stellen.’

De Raad van State sprak zich uit over twee staltypes. De vrees bestaat dit voor meerdere stalsystemen gaat gelden en dat het fundament van het bredere stelsel, de Rav-systematiek, wordt aangetast.

De onzekerheid over de juridische status van de stalsystemen is de zoveelste op de stapel. Veel veehouders zitten klem omdat zij gedwongen moeten investeren terwijl nog niet duidelijk is of en hoe zij binnen de stikstofregels met hun bedrijf verder kunnen.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen