Wolf trekt door Zeeland: vanavond digitale bijeenkomst

wolf

Sinds half november trekt naar alle waarschijnlijkheid een enkele zwervende wolf een spoor van vernieling door Noord-Brabant. Vorig weekend is de wolf meermalen gesignaleerd op een tocht door Zeeland. ZLTO organiseert een digitale bijeenkomst om leden verder te informeren.


In een spoor van ’s-Hertogenbosch tot Steenbergen zijn de afgelopen vijf weken al 64 schapen en andere dieren doodgebeten. Ook in Zeeland heeft de wolf nu slachtoffers gemaakt.

Vanavond (21 december) om 20:00 uur organiseren we een digitale bijeenkomst waar we bespreken:

  • Wat we samen kunnen doen om ervoor te zorgen dat de wolf zsm doorloopt;
  • Wat je kunt doen om schade te voorkomen;
  • Wat je moet doen als je schade hebt om die vergoed te krijgen.

Aanmelden kan via deze link. Meer informatie over preventieve maatregelen en het aanvragen van vergoedingen kun je hier vinden.

Werkbaar wolvenplan

Onlangs is het adviesrapport preventie wolvenschade aangeboden aan de provincie Noord-Brabant. ZLTO was onderdeel van de breed samengestelde commissie die input heeft geleverd op dit rapport. We zie dit adviesrapport als een startpunt om snel subsidiemogelijkheden beschikbaar te krijgen ter preventie van schade, maar er is nog genoeg werk aan de winkel! We blijven verder werken aan een werkbaar wolvenbeleid.

Waar pleiten wij voor?

Wolven zijn wilde dieren die zich dienen te voeden met wild, NIET met vee. Dit moet de basis zijn voor het wolvenbeleid en het aanwijzen van mogelijke leefgebieden. Zwervende wolven kunnen enorme afstanden afleggen, 30 tot 70 km per nacht is geen uitzondering. Daarom pleiten we ervoor om heel Brabant (en heel Nederland) aan te wijzen als wolf bewegingsgebied. Dit is wat anders dan (potentieel) leefgebied. Hiermee willen we subsidies openstellen voor het nemen van preventiemaatregelen voor heel Brabant. Verder willen we meer mogelijkheden voor dierhouders om te handelen als een wolf buiten een leefgebied rondloopt, zoals actief kunnen verjagen.

Voor actuele updates over wolvenschade en wolvenbeleid kun je je aanmelden voor de ZLTO Wolfalert appgroep. De link kun je opvragen bij afdelingsvoorzitters of de infolijn (073 217 33 33).