Verkoop van lamsvlees

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Afgelopen vrijdag was de Herdersdag van de VGSN in Nunspeet. Het was weer een hele gezellige en nuttige dag. Ik mocht een groepsgesprek leiden waarin we hebben gesproken over de verkoop van lamsvlees.


Uit het WIK-project van LTO is gebleken dat het grootwinkelbedrijf eisen stelt waaraan wij als individuele schapenhouders moeilijk kunnen voldoen: grote partijen, uniformiteit en alleen de edele delen. Zonder vierkantsverwaarding blijf je dan met kosten zitten die het niet interessant maken om aan het grootwinkelbedrijf te leveren.

Maar er kwamen andere goede ideeën uit de groep: zoek lokale contacten en markten, het leveren van pakketten ter grootte van een half lam, hamburgers en/of koken op een lokaal festival en op open dagen. We stonden ook stil bij de nieuwe Nederlanders die veel meer lams- en schapenvlees eten dan de gemiddelde Nederlander: hoe kun je die het beste bereiken?

Er kwam ook huiswerk voor LTO/VGSN uit de groep: start opnieuw het gesprek met de Dierenbescherming over de Beter Leven Sterren voor lamsvlees. Onze dieren zijn altijd buiten, dat moet toch sterren kunnen opleveren. Verzamel goede en eenvoudige recepten. De meeste mensen weten niet hoe ze het beste lamsvlees kunnen bereiden. En kan er nog een keer onderzoek gedaan worden in het kader van de vierkantsverwaarding naar het looien van huiden.

Al deze vragen en meer gaan uitgewerkt worden in een project van de KOS (Keten Organisatie Schapenhouderij). Bij dat project hoort een klankbordgroep. Je kunt je daarvoor aanmelden via jpeerlings@lto.nl. (Ook als VGSN-lid). Verder zul je ook via de regionale Whatsappgroepen van de LTO vakgroep op de hoogte gehouden worden van de vorderingen van het project. Ook voor de Whatsappgroepen kun je je aanmelden via jpeerlings@lto.nl.

Saskia Duives-Cahuzak

voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen