Resultaten hittestress bij schapen

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, Voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

In de afgelopen zomer waren er verschillende heel hete periodes. Wij hebben voorafgaand en tijdens die periodes herhaaldelijk gewaarschuwd voor het optreden van hittestress bij schapen.


De NVWA heeft dit jaar 427 meldingen gekregen van koeien, paarden en schapen die het te warm eken te hebben. In 98 gevallen is de NVWA gaan kijken. In 7 gevallen is voor schapen een schriftelijke waarschuwing afgegeven en gesommeerd om onmiddellijk maatregelen te nemen.

Wij zijn het niet eens met de normstelling van de NVWA. Zo vinden wij dat bijvoorbeeld het effect van de wind op dijken moet worden meegerekend. En we blijven daarvoor strijden. Aan de andere kant zijn we blij dat het hierbij is gebleven.

Het blijft belangrijk om goed over het voorkomen van hittestress na te denken. De meeste schapen lopen niet op eigen grond. Dus denk na bij het pachten hoe je kunt zorgen voor schaduw. Lopen de schapen op eigen grond? Nu is de goede tijd van het jaar voor het planten van bomen.

Denk ook na over wat je nog meer zou kunnen doen. En tot slot: meld je aan voor de mails met de THI-index bij de Gezondheidsdienst voor Dieren of bij Voergroep Zuid. Dan ben je altijd op tijd gewaarschuwd.

Saskia Duives-Cahuzak,
Voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

 

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen