Overzichtelijke slachtinformatie als basis voor gezonde koeien

maurice-hanegraaf-melkvee

Elke dag werken veehouders aan het optimaliseren van de gezondheid van hun veestapel. Niet alleen informatie over de gezondheid van levende koeien is hierbij belangrijk. Ook informatie die wordt verzameld tijdens het slachten van de koe kan hieraan bijdragen. Het platform RundveeNet maakt die data beschikbaar.


Bij het woord ‘slachtkoe’ denken veel veehouders vaak niet gelijk aan diergezondheid, levensduur en veemanagement. Toch kan deze informatie bijdragen aan het verminderen van noodzakelijke afvoer van koeien vanwege diergezondheidsproblemen. Met als resultaat: gezonde koeien die langer productief zijn.

RundveeNet is ontstaan uit een samenwerking tussen melkveehouders, dierenartsen, Vion en ZLTO. Het platform geeft veehouders online inzicht in de slachtgegevens afkomstig van Vion slachterijen. Het dashboard geeft direct inzicht in gewicht, kwaliteit en diergezondheidsregistraties (bijvoorbeeld afwijkingen aan het hart, de lever en longen) van de dieren.

Vervolgens kunnen veehouders samen met de eigen dierenarts aan de slag om mogelijke diergezondheidsbevindingen bij de veestapel op termijn te voorkomen of te beheersen. Hiermee optimaliseren ze de bedrijfsvoering ten dienste van de diergezondheid.

Delen van data

Bij het beschikbaar maken van de slachtgegevens voor veehouders blijft de veehouder eigenaar van de data. Een veehouder bepaalt hiermee altijd zelf aan welke partijen de slachtgegevens wel of niet beschikbaar gesteld worden.

Ben je melkveehouder of dierenarts en benieuwd geworden naar RundveeNet en wil je ook starten? Je kunt vandaag al aan de slag. Hier vind je meer informatie en de link om in te loggen.

Wil je meer weten over Vion RundveeNet? Neem dan contact op met Rik Vlemminx, 06 - 2123 2603, of stuur een e-mail naar info@rundveenet.app

Interesse om bijvoorbeeld in een studiegroep meer te weten te komen over wat gegevens van slachtkoeien voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met Ivonne de Bruijn, 06 – 21 23 26 17 of ivonne.de.bruijn@zltoadvies.nl.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen