Over zes weken meer duidelijkheid in hoger beroep PAS-melders

Natuur-en-Landschap-Melkvee-560x400

Op maandag 8 november diende het hoger beroep over het openbaar maken van bedrijfsgegevens van PAS-melders. De uitspraak van de Raad van State volgt over zes weken. Daarmee moet duidelijk worden of de gegevens van de PAS-melders die minister Schouten eerder bekend maakte, onder andere bedrijfscoördinaten, voldoende zijn. LTO was aanwezig bij de zitting en maakt zich hard voor het niet openbaar maken van de bedrijfsadressen van PAS-melders.


LTO verzet zich tegen het openbaar maken van bedrijfsgegevens, omdat deze een sterk persoonlijk karakter hebben. Een PAS-melding heeft namelijk in de meeste gevallen betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. LTO heeft in de zitting vandaag nogmaals gewezen op de uitspraak van januari, mocht over zes weken besloten worden dat de bedrijfsgegevens alsnog openbaar gemaakt moeten worden. In die uitspraak staat dat als het adres niet gelijk is aan de locatie van de activiteiten waarvoor de melding is gedaan, er niet ook nog adresgegevens openbaar gemaakt hoeven te worden – naast locatiegegevens en coördinaten van de emissiebronnen die al verstrekt zijn.

In de uitspraak van 27 januari 2021 oordeelde de Raad van State dat de minister het wob-verzoek van MOB moest uitvoeren en de locatiegegevens van de zogeheten PAS-melders openbaar moest maken. Naar aanleiding daarvan heeft de minister coördinaten van emissiebronnen en kaarten met daarop de emissiebronnen openbaargemaakt. Volgens MOB was dit niet voldoende en dus reden om opnieuw naar de rechter te stappen.