Nieuwe GLB: derogatie en eco-regeling uitgelegd

Foto Meijs. Anneleen Raaijmakers_-48
John Bal

Sommige voorwaarden in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaan al op 1 januari 2023 in. Deelname aan deze regelingen kunnen tussen 1 december 2022 en 31 januari 2023 worden doorgegeven, ook als alleen de basispremie wordt aangevraagd. Adviseur John Bal (ZLTO Advies) praat je bij.


Twee derogaties voor GLB

Door de Europese Commissie zijn negen Goede Landbouw en Milieucondities (GLMC) opgesteld. Deze conditionaliteiten zijn onderdeel van het nieuwe GLB en gelden dus ook voor de basispremie en de extra betaling voor de eerste 40 hectare. Enkele weken geleden heeft de Commissie besloten dat voor GLMC 7 – gewassen op bouwland roteren - en GLMC 8 - 4% van het bouwland niet-productief laten - uitstel mogelijk is. De twee derogaties zijn voorgesteld in verband met de voedseltekorten als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. Dit uitstel geldt als het bedrijf alleen wil meedoen met de basispremie. Bedrijven die mee willen doen met de Eco-regeling en ANLb moeten wel voldoen. LNV neemt hierover nog een beslissing.

Eco-regeling van GLB: verder uitgelegd

De eco-regeling is een extra betaling boven op de basispremie, maar hiervoor moeten extra eco-activiteiten geleverd worden. Er zijn 21 eco-maatregelen die genomen kunnen worden. De eco-regeling bestaat uit een gecombineerd systeem met enerzijds punten die behaald moeten worden om in aanmerking te komen en anderzijds euro’s die verdiend moeten worden voor bepalen van de hoogte van de eco-premie. Op basis van de punten en de euro’s komt het bedrijf in aanmerking voor brons, zilver of goud, respectievelijk 60, 100 of 200 euro/ha.

Om überhaupt in aanmerking te komen moet men dus eerst voldoende punten scoren. Dat gebeurt binnen deze vijf doelen: het verbeteren van biodiversiteit, bodem en lucht, klimaat, landschap en water. Op de website van RVO vind je een simulatietool om een idee te krijgen van de eco-activiteiten die je kunt uitvoeren om punten te halen. Ook ontdek je welke activiteiten goed passen bij jouw bedrijf. En wat jouw geschatte eco-premie is. Helaas is de huidige online simulatietool nog niet definitief. De definitieve versie komt waarschijnlijk op 3 oktober online.

Workshop voor jou: kom meer te weten!

Om te puzzelen en te rekenen met de punten, de euro’s en de kosten, organiseert ZLTO Advies een aantal workshops. Tijdens deze workshops ga je met een groep collega-boeren en tuinders kijken naar hoe de eco-regeling uitpakt voor jouw bedrijf. Aanmelden kan via: info@zltoadvies.nl.

John Bal

Bedrijfsadviseur ZLTO Advies

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen