Nadruk op waarde van Nederlands voedsel tijdens Dutch Food Week

appels-stock-pixabay

Nederland een stukje bewuster maken van de waarde van ons voedsel. Dat is waar het om draait tijdens Dutch Food Week, die wordt gehouden van 7 tot en met 14 oktober. ‘Het kan niet dat andere partijen praten over voedsel zonder ons erbij te betrekken’, vindt bestuurslid Jeannette van de Ven van ZLTO.


Dutch Food Week wil het bewustzijn bij het Nederlandse publiek én bij de foodsector vergroten. Mensen in Nederland waarderen de waarde van goed voedsel voor hun gezondheid en sociale leefomgeving. De sector ziet dat een economisch gezonde en duurzame bedrijfstak alleen bestaat als de maatschappij betrokken is bij die sector. ‘Als hofleverancier van voedsel in Nederland en ver daarbuiten mag de agrarische sector niet ontbreken bij de Dutch Food Week’, zegt Jeannette van de Ven, bestuurslid van ZLTO. ‘Bovendien is het een kans om voedselleveranciers een keer in het zonnetje te zetten.’

Eten van fruit

Eén van de acties waar ZLTO aan meewerkt, is het promoten van het eten van fruit. Dit gaan ze doen door fruit uit te delen aan studenten op de Onderwijsboulevard in 's-Hertogenbosch. Deze actie wordt gehouden op 12 oktober. Van de Ven: 'Uit onderzoek van studenten van HAS green academy blijkt dat op de route van het Centraal Station naar de Onderwijsboulevard zo'n 80 procent van de voedingsproducten die zij onderweg kunnen kopen niet behoort tot de schijf van vijf. Het is makkelijker om iets ongezonds te kopen in plaats van iets gezonds. Daar willen wij met deze eenmalige actie tijdens Dutch Food Week de aandacht op vestigen.'

Tijdens deze week vraagt ZLTO ook aandacht voor de documentaire 'De pijn op het platteland'. In deze documentaire delen boerinnen Leonie, Madeleine, Berdien en Marije hun eerlijke verhaal over het leven en werken op het platteland, terwijl ze te maken hebben met uitdagingen zoals stikstofproblemen, energiecrises, waterschaarste en polarisatie in het publieke debat. Van de Ven: 'Op 10 oktober op 20.00 uur wordt de Zeeuwse première gehouden in het Dorpshuis in Rilland. Hiervoor zijn op dit moment nog enkele kaarten beschikbaar. Het is echt de moeite waard om tijd vrij te maken voor deze documentaire van Margo de Haas. Na de film houden we nog een interactief panelgesprek met inspirerende gastsprekers, waarbij we dieper ingaan op dit thema.

Bedank De Boer Dag

Een ander onderdeel van de Dutch Food Week is de Bedank De Boer Dag op 14 oktober. Boeren zorgen ervoor dat heel Nederland de heerlijkste producten kunnen eten. 'Het is goed om even stil te staan bij waar ons eten vandaan komt. Maar ook willen we aandacht vragen voor het feit dat consumenten de positie van boeren kunnen versterken door vaker producten bij de verschillende boerderijwinkels te kopen. Tijdens Dutch Food Week willen we de verbinding tussen boer en burger versterken door samen in gesprek te gaan.'