LTO/NOP: vraag slachterij om een brandstoftoeslag

q7a1xm7w0r
LTO-vakgroep Pluimveehouderij

De Kring Vleeskuikenhouders van LTO/NOP adviseert vleeskuikenhouders hun stookkosten goed in de gaten te houden. En om bij hun afnemer/slachterij aan te dringen op een brandstoftoeslag. De LTO/NOP-Kring pleit daarmee voor een compensatie voor de hoge energiekosten.


Met de hoge gasprijzen en lage wintertemperatuur lopen met name de stookkosten bij vleeskuikens flink op. Het gasverbruik kan bij winterkoppels oplopen tot 0,2 tot 0,25 kuub per kuiken per ronde. Bij een gasprijs van € 1,30 tot € 1,80 per kuub komt dit op een bedrag van 25 tot 45 cent per kuiken per ronde in de winter. Met daarbij opgeteld de elektriciteitskosten van zo’n vier cent komen de energiekosten zomaar op 30 tot 50 cent per kuiken. Daarmee gaat (bijna) de gehele voerwinst op aan elektra en het verwarmen van de kuikenstal.

De LTO/NOP-Kring besprak de energiekosten onlangs in relatie tot de TEK-regeling (Tegemoetkoming Energiekosten). Om voor deze regeling voor het MKB in aanmerking te komen, moet 7% van de jaaromzet bestaan uit energiekosten. Het is maar zeer de vraag of vleeskuikenbedrijven aan de 7% eis kunnen voldoen. Zo niet, dan kom je niet voor deze tegemoetkomingsregeling in aanmerking. Maar ondertussen worden vleeskuikenhouders wel geconfronteerd met sterk oplopende energiekosten.

De LTO/NOP-kring roept vleeskuikenhouders op om hun energiekosten goed in de gaten te houden en na te gaan of ze voor de TEK-regeling in aanmerking komen. En om bij hun afnemer/slachterij aan te dringen op een brandstoftoeslag voor de aangeleverde vleeskuikens. Die vervolgens deze toeslag door kunnen berekenen aan de retailers. Alle energie-intensieve bedrijven berekenen een brandstoftoeslag door aan hun afnemers. Dat zou ook voor de vleeskuikensector zo moeten zijn. Zonder zo’n energietoeslag gaat op veel vleeskuikenbedrijven de slachtopbrengst voor een groot deel of zelfs helemaal op aan de kosten van het warm stoken van de stal. Om te voorkomen dat vleeskuikenhouders leeg gaan staan, zou een energietoeslag op zijn plaats zijn.

Volgens een globale berekening is het verschil tussen de energiekosten voor de Oekraïne-oorlog en de huidige ongeveer 20 cent per kuiken, ofwel 8 cent per kilo. Te denken valt aan een brandstoftoeslag door de afnemers van 8 cent per kilo bij koppels opgezet in december 2022 en januari en februari 2023. Afbouwend naar 5 cent bij opzetten in maart en april en 3 cent in de maanden mei tot en met augustus.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen