LTO voert actie tegen Natuurherstelwet

ps-0811-escharen-akkerrand--biodiversiteit

Vanochtend organiseerde COPA-COGECA, de Europese koepel voor boeren en tuinders, een actie voor het Europees Parlement tegen het huidige voorstel voor de Natuurherstelwet. Namens LTO waren Thijs Rompelberg en Edwin Michiels aanwezig om te spreken over de Nederlandse bezwaren wat betreft dit voorstel. De boodschap van LTO is helder: LTO is vóór natuurherstel, maar deze wet schiet haar doel voorbij en zal leiden tot het verder op slot zetten van andere belangrijke maatschappelijke activiteiten. Deze boodschap werd vandaag ook door COPA-COGECA uitgedragen: JA tegen natuurherstel, NEE tegen déze natuurherstelwet.


De Natuurherstelwet is al maanden een heet hangijzer in Europa. Morgen is het aan het voltalige Europees Parlement om te stemmen over het huidige voorstel. De drie voorbereidende commissies (landbouw, visserij en milieu) van het Europees Parlement wezen het voorstel in de voorbije weken al af. De reden hiervoor is wat LTO betreft simpel: het voorstel zijn huidige vorm slecht ontworpen, niet werkbaar en biedt bovendien geen duidelijke financiering. LTO hoopt dat het Europees Parlement het advies van haar commissies morgen zal volgen en het voorstel terugstuurt naar de tekentafel.

De actie

COPA-COGECA organiseerde deze actie met steun van 20 nationale landbouworganisaties uit Europa, waaronder LTO. Europarlementariërs van alle fracties (voor- en tegenstanders van de Natuurherstelwet) werden uitgenodigd om een boodschap te delen met de deelnemers van de actie. Daarnaast was er ruimte voor afgevaardigden van de landbouworganisaties om de deelnemers toe te spreken. Thijs Rompelberg deed dit namens LTO. Zijn boodschap richting het Europees Parlement is hier te bekijken.