LTO: overheid moet beloftes PAS-melders waarmaken

zjh2j027bg

In een brandbrief aan de ministers Van der Wal (Natuur & Stikstof) en Harbers (Infrastructuur & Waterstaat) roept LTO Nederland op om de beloofde legalisering van PAS-melders zo snel mogelijk te realiseren. Deze boeren staan al ruime tijd met de rug tegen de muur. De eerste gezinsbedrijven worden nu door onbetaalbare dwangsommen vermorzeld. Dit door een overheid die ze hoort te beschermen. Het vertrouwen in de rechtsstaat is hiermee in het geding.


Een maand geleden omarmde het kabinet de aanbevelingen van het rapport Remkes. Er werd vanuit het kabinet toegezegd om vrijgekomen stikstofruimte als eerste te gebruiken om de PAS-melders te legaliseren. Dat zijn ondernemers die buiten hun schuld om in een illegale situatie zitten. Naast de gemaakte afspraken en toezeggingen is de overheid hier ook wettelijk toe verplicht. Het is zaak dat de overheid nu verantwoordelijkheid neemt en de beloftes die zijn gedaan aan deze boerenbedrijven waarmaakt.

In de provincie Overijssel staat een van onze leden, een zogenaamde PAS-melder, op het punt om gehandhaafd te worden. Naast empathie en begrip is er nog bitter weinig zicht op concrete actie om de betreffende ondernemer daadwerkelijk te helpen. Ondertussen is bekend geworden dat diverse private partijen, maar ook Rijkswaterstaat, in hun strooptocht naar stikstofruimte alvast twintig boerenbedrijven hebben opgekocht voor hun eigen economische projecten.

Lees hier de brandbrief

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen