LTO: Bescherm landbouwgrond tegen ontwikkelaars datacenters

Foto Meijs. Anneleen Raaijmakers_-47
LTO Nederland

De druk op agrarische grond neemt steeds verder toe. Voor boeren en tuinders is vruchtbare landbouwgrond en ruimte om te ondernemen van levensbelang. Daarom roept LTO Nederland de Tweede Kamer op tot betere bescherming van waardevolle landbouwpercelen: sta de bouw van datacenters enkel toe op grond die ongeschikt is voor agrarisch gebruik.


Komende donderdag spreekt de Tweede Kamer over datacenters. Afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de locaties waar deze datacenters gebouwd zijn of ontwikkeld worden. Datacenters worden namelijk veelal op de meest waardevolle en meest vruchtbare landbouwgrond van Nederland gebouwd: in de Wieringermeerpolder, Noord-Groningen en recentelijk ging het debat over de vestiging van een datacenter in Zeewolde.

16.000 voetbalvelden

De minister geeft aan dat het gaat om kleine beetjes grond die bij de bouw van een datacenter verloren gaan. Echter tellen die kleine beetjes jaarlijks op tot 16.000 voetbalvelden aan landbouwgrond die een andere bestemming krijgt. Dit terwijl de landbouw juist extra hectares grond nodig heeft om de vraag vanuit de samenleving voor extensievere vormen van land- en tuinbouw het hoofd te kunnen bieden en zich op bedrijfsniveau te kunnen conformeren aan strengere milieueisen.

Afgelopen jaar zijn in zowel de Tweede Kamer als Eerste Kamer goede moties aangenomen om de vruchtbare landbouwgrond in Nederland te beschermen. LTO vraagt de Tweede Kamer in lijn met de moties de ontwikkeling van nieuwe datacenters enkel toe te staan op grond die niet geschikt is voor agrarisch gebruik.

Lees hier de inbreng aan de Tweede Kamer

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen