Gewas telen onder zonnepanelen

zonnepanelenFoto: Peter van Houweling
Jasper Schel - Nieuwe Oogst

ZLTO hield donderdag een open dag bij Duurzaamheidspark Oss. Het systeem van verrijdbare zonnepanelen boven groenten en fruit biedt perspectief, constateert ZLTO-bestuurder Hendrik Hoeksema.


Aardbeien is lastig, maar sla en andijvie gedijen prima onder het systeem van Patrick en Jolanda Bekkers uit Oss. Onder de naam Duurzaamheidspark Oss combineert het ondernemersechtpaar het opwekken van zonne-energie met reguliere landbouw, oftewel het agrivoltaics.

Landbouwgrond krijgt hiermee op het duurzaamheidspark een dubbele functie. Er worden onbespoten groenten en fruit verbouwd die door de zonne-panelen bijdragen aan een beter klimaat.

Onderzoek

Samen met de hogescholen HAS (Den Bosch) en HAN (Arnhem/Nijmegen) wordt op het bedrijf in Oss onderzoek gedaan naar de teelt onder zonnepanelen. Daarbij worden alle groeiomstandigheden in kaart gebracht en gekeken wat de optimale mix is tussen energie- en gewasopbrengst. Voor ZLTO reden genoeg om de open dag op het Duurzaamheidspark te organiseren.

‘Laat ik voorop stellen dat wij als ZLTO mordicus tegen zonneparken op landbouwgrond zijn’, begint ZLTO-bestuurder Hoeksema. ‘Maar als die grond wel een stevige agrarische functie behoudt met opbrengend vermogen en er voor de boer of tuinder een verdienmodel aan hangt, dan moet je dat serieus onderzoeken.

‘Wij volgen het onderzoek dan ook met grote belangstelling. Is het systeem op te schalen, wat doet het met de bodemkwaliteit, hoe past het in het landschap en wat is de potentiële opbrengst?’, vraagt de ZLTO-bestuurder zich af.

Studenten van de HAS in Den Bosch en de HAN zoeken nu antwoorden op die vragen. Hoeksema: ‘De agrarische sector is altijd op zoek naar oplossingen en dit zou er wel eens eentje kunnen zijn. Natuurlijk wel op kleinere schaal, maar dat kan voor sommige ondernemers een uitkomst zijn.’

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen