Gedeputeerde bezoekt Zeeuwse bedrijven

199956
Ko van den Boom

De Zeeuwse landbouwgedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte deze week een rondje langs de velden op Schouwen-Duiveland. Mede door de situatie in Oekraïne is er in veel onzekerheid in de agrarische sector.


Op het akkerbouwbedrijf van Leo Dalebout in Noordgouwe kreeg De Bat informatie van Dalebout, Ko de Regt van ZLTO, akkerbouwer en fruitteler Leendert van der Velde en fruitteler Jos Mesu.

Mede door de Russische invasie in Oekraïne zijn de prijzen van brandstof, kunstmest en grondstoffen de laatste weken fors gestegen. Volgens een inschatting van Dalebout lopen de extra kosten tegen de 1.000 euro per hectare. Hoewel de consumentenprijzen meestijgen, blijven de inkomsten voor boeren en tuinders achter.

Problemen stapelen zich op

Het algemene gevoel in de sector is dat de problemen zich opstapelen, want de prijsstijgingen komen boven op het stikstofdossier en de eisen die voortkomen uit het Europees landbouwdossier. De Bat toonde begrip voor de situatie en gaf aan voedselzekerheid en zelfvoorzienendheid de komende maanden concreter te willen uitwerken.

Zijn volgende stop was bij melkveehouder Pieter de Ruijter in Scharendijke. Ook in de veehouderij neemt de onzekerheid toe, onder meer vanwege de kosten van energie en veevoer. Pluimveehouders produceren soms al onder de kostprijs. Boeren en tuinders zien de kostenstijgingen nog niet terug in de prijs voor hun producten.

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen