Finalisten Het Beste Idee van Varkensland 2022 bekend

Varken 1.JPG

De vijf finalisten die het tegen elkaar opnemen tijdens de finale van ‘Het Beste Idee van Varkensland 2022’ zijn bekend. Johan Mathijssen, Rainier van Gelderen, Marcel en Hans ter Bleek, Twan Claessens en Sander Baijens maken op 24 november 2022 kans om deze titel te winnen.


Dit zijn de finalisten van Het Beste Idee van Varkensland met hun ideeën:

  • Johan Mathijssen: ´Urine doorlatende gasdichte band´. Met zijn idee wordt urine snel en continu afgevoerd, waardoor contact tussen urine en mest zo kort mogelijk is. Dat draagt bij aan reductie van ammoniak, methaan en geur. De mestband levert een bijdrage aan een brongerichte aanpak.
  • Rainier van Gelderen: ´Pigsaver´. Door biggen de eerste uren te helpen bij de biestopname, kan biggensterfte verlaagd worden. Om succesvoller splitsuckling toe te passen, bedacht Rainier een volautomatisch verzamelkrat met een gecontroleerd klimaat en een tijdklok die ervoor zorgt dat biggen na een bepaalde tijd los gelaten worden om bij de uier te kunnen. De Pigsaver is toepasbaar in verschillende houderij-systemen.
  • Marcel en Hans ter Bleek: ´Trakteer je varkens op meer regionale producten´. Om een groot deel van het sojavoer te vervangen, ontwikkelden Marcel en Hans een machine die door middel van cavitatie een groter aantal regionale producten geschikt maakt voor varkensvoer.
  • Twan Claessens: ´Health System´. Twan ontwikkelde een systeem dat digitaal gekoppeld kan worden, voor een gesloten medicatie administratie. Daarmee kan op individueel dierniveau het toedienen en registreren van vaccins, antibiotica, gezondheidsmonitoring en dierwelzijn worden bijgehouden. Een eerste pilot wordt momenteel op de Lindjeshof gedaan.
  • Sander Baijens: ‘BigLife: Artificial intelligence als middel tegen doodliggen’. Sander bedacht een systeem voor minder biggensterfte in het vrijloopkraamhok. Een camera met beeldherkenning herkent de situatie waarbij de zeug boven op haar biggen gaat liggen. Vervolgens wordt het geluid van een big hard afgespeeld, waardoor de zeug op natuurlijke wijze wordt gestimuleerd om op te staan.

Competitief

Projectleider Maron van de Plas: “Het is mooi om te zien dat ondernemende varkenshouders en het betrokken bedrijfsleven de innovatiedrang behoudt. Ondanks de uitdagingen van deze tijd, ontvingen we voor de 7e editie van deze innovatiewedstrijd een tiental vernieuwende ideeën. Alle inzendingen waren sterk competitief aan elkaar. Het adviesteam heeft de technische en sociale innovaties beoordeeld op de mate waarin het idee kleur geeft aan het toekomstperspectief van de Nederlandse varkensboer. En bijdraagt aan dierenwelzijn, duurzaamheidsvraagstukken, betere inkomenspositie voor varkenshouders of de consument stimuleert tot een bewustere keuze.”

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen