Elke druppel telt: gevulde sloten voor de zomer

In de afgelopen jaren hebben we gezien dat voldoende zoet water geen vanzelfsprekendheid meer is. In de rubriek Elke druppel telt bezoeken we ondernemers die investeren in maatregelen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende zoet water is.


Kalverhouder Dirk de Bont uit Ulicoten heeft op zijn bedrijf verschillende maatregelen genomen om droogte te bestrijden. Zo zijn in de sloten drie stuwen geplaatst en zijn de duikers verhoogd, zodat minder water wordt afgevoerd en het beter kan infiltreren in de bodem. Daarnaast probeert hij het watervasthoudend vermogen van zijn grond te verbeteren door organische stof aan te brengen.

‘We hebben wel het gevoel dat water vasthouden resultaat brengt’, zegt Dirk. ‘In het voorjaar houden we langer water in de sloten. Daardoor hielden we het in de droge zomer van vorig jaar langer vol.’

Elke druppel telt!

Ons weer wordt extremer: milde winters met heftige plensbuien, gevolgd door kurkdroge zomers. Boeren en tuinders merken dit het eerst. Zij hebben namelijk voldoende water nodig om gewassen te kunnen telen. Al ruim 20 jaar worden in Brabant door boeren gestructureerd watermaatregelen genomen onder regie van ZLTO. Van het opvangen en vasthouden van water op boerenland profiteert de hele omgeving. Sinds 2014 zijn hiertoe al duizenden maatregelen genomen; dit gaat onverminderd door. Lees meer over ons standpunt.

Om meer bekendheid te geven aan elkaars activiteiten heeft ZLTO het initiatief genomen voor de actie ‘Elke druppel telt’. Ben je agrariër en ben je bewust bezig met water, dan willen we graag jouw verhaal horen en delen.

Lees verder op www.elkedruppeltelt.nl.