Demo over voorkomen bodemschade

bu8450yctr
Joost Blaauwhof - Nieuwe Oogst

Een potentieel hardnekkig probleem op landbouwgrond is bodemverdichting. Maar hoe kun je dat voorkomen? ZLTO is op 6 maart medeorganisator van een demo om te laten zien hoe het kan worden voorkomen of opgeheven.


‘Er wordt gesproken over de kosten en het voorkomen van bodemverdichting, maar de praktische kant wordt ook getoond’, vertelt BodemUP-adviseur Teun van Oosterhout over het programma, dat plaatsvindt bij Werktuigencoöperatie De Kempen.

Het programma onderstreept de woorden van Van Oosterhout. Zo komt Everhard van Essen spreken. De bodemspecialist van Aequator gaat het hebben over de effecten en kosten van bodemverdichting. Daarnaast legt hij uit hoe dit probleem is te voorkomen.

Verder wordt door WTC De Kempen uitleg gegeven over de machines. Het praktijkeffect is buiten te zien, terwijl de bodemverdichting wordt gemeten door Van Oosterhout zelf. ‘Wil je zelf bodemverdichting voorkomen, dan schetsen wij een eerlijk en duidelijk verhaal’, geeft de BodemUP-adviseur aan.

‘Uiteindelijk heeft zo’n keuze namelijk een groot effect op je grond. Bodemverdichting heeft invloed op de waterhuishouding in een perceel. Water kan minder goed weg, daardoor krijgen wortels van planten bijvoorbeeld minder ruimte om te groeien. Dat beïnvloedt de opbrengsten van de ondernemer’, besluit Van Oosterhout.

Je kunt je hier aanmelden voor de demo.