‘De kortste keten met onze boerderijautomaten in de stad’

appeltje eitje_aangeleverd_klein

‘Gewoon beginnen en dichtbij jezelf blijven’, dat zijn alvast enkele tips van Sven en Gertjan van Automatenwinkel Appeltje-Eitje. Zij zijn gastbedrijf bij de Inspiratietour ‘Lekker en lokaal in de toekomst’ op 21 maart. Ze runnen hun winkels letterlijk op afstand. ‘Dat wat geautomatiseerd kan, hebben we zo ingericht.’


Ze begonnen elk met een eigen automaat op het boerenerf. De een voor eigen eieren, de ander voor eigen fruit. Vervolgens kwamen er eieren bij het fruit. En de volgende stap was de boerderij-automaat verkassen naar de stad. Dichterbij de mensen. Inmiddels is die ene automaat in de stad uitgegroeid tot zes automatenwinkels in Arnhem-Nijmegen en omgeving. Zuivel, fruit en sappen en eieren vormen het kernassortiment.

“We zijn gewoon begonnen. Geen uitgebreid plan of veel publiciteit vooraf. Eerst maar eens zien of het werkt. Onze eerste automaat in Beuningen konden we in geval van te weinig klandizie, nog op ons eigen bedrijf kwijt.”

Strategie was altijd dat het niet te veel werk mocht zijn en dus met zo min mogelijk personeel moet kunnen. ‘Plus dat we alles in eigen beheer wilden houden. Eigen automaten, eigen producten, eigen technologie.’
In eerste instantie ging de ontwikkeling van deze korte keten-tak niet zo snel. Inmiddels wel en hebben de korte keten-ondernemers een eigen automatenlijn ontwikkeld. “Precies zoals wij het willen. Deze automaten verkopen we inmiddels ook.’

De winkels zijn onbemand. Openen en sluiten van de winkels gebeurt op afstand. ‘Als er vragen zijn of er zit een rotte appel in de zak, dan openen wij op afstand een nieuw kluisje voor de klant. Ook de prijzen passen we op afstand aan. Als de frambozen er de volgende dag nog staan, gaat de prijs omlaag. Zo zorgen we dat onze klanten altijd de beste en lekkerste boerderijproducten kunnen krijgen. Daarom blijven ze langs komen.’

www.appeltje-eitje-automaten.nl