‘Criminaliteit verschuift naar digitale wereld’

dk-0809-vanuit-de-lucht_kas_glastuinbouw-(2)
Gerben van den Broek - Nieuwe Oogst

Om agrarisch ondernemers bewust te maken van de gevaren van cybercrime, houden ZLTO, Glastuinbouw Nederland en Platform Veilig Ondernemen (PVO) Zeeland-Brabant de komende tijd webinars en fysieke bijeenkomsten.


De onlinebijeenkomst ‘Digitale veiligheid in kassen’ werd afgelopen week al gehouden en op 20 november is er een in samenwerking met ZLTO-afdeling Gemert-Bakel.

Digitale criminaliteit

‘Er is duidelijk sprake van een verschuiving van criminaliteit van de fysieke naar de digitale wereld’, zegt coördinerend projectleider Bas Goddrie van PVO Zeeland-Brabant. ‘Die digitale wereld gaat niet meer weg, dus is het belangrijk bedrijven te waarschuwen.’

De gevolgen van cybercrime kunnen ingrijpend zijn. ‘Het kan iedereen overkomen. Als boer wil je niet dat criminelen de controle over je melkrobots of voersystemen overnemen. Maar toch moet je je erop voorbereiden dat dit kan gebeuren’, stelt Goddrie.

Touwtjes

‘Vroeger lieten mensen een touwtje uit de brievenbus hangen om bekenden binnen te laten. Tegenwoordig heeft iedereen een slot op de deur. In de digitale wereld hangen er nog wel touwtjes uit de deur. In 75 procent van de gevallen van cybercrime wordt dit veroorzaakt door menselijk handelen. Bijvoorbeeld door op een fout linkje in een e-mail te klikken. Daarom is het belangrijk mensen te trainen’, aldus de projectleider.

Volgens Goddrie kunnen eenvoudige maatregelen het cybercriminelen al een stuk moeilijker maken. ‘Vervang wachtwoorden bijvoorbeeld voor wachtzinnen, werk met een wachtwoordkluis, installeer een goed antivirusprogramma en blijf logisch nadenken.’