Consumentenbond geeft Nederlandse veldbonenburger een goede score

veldbonen

De veldbonenburger in het schap van Albert Heijn is door de Consumentenbond getest als een van de gezondste vleesvervangers. Deze burger is voortgekomen uit een samenwerking tussen ZLTO, Agrifirm, Herba Ingrediënts en ME-AT.


Niet alle vleesvervangers zijn even gezond, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Bijna twee derde van de vegaburgers die onderzocht werden, bevatte te veel zout en/of verzadigd vet.

De AH vegan veldbonenburger waarin Nederlandse veldbonen in zitten verwerkt, kwam met drie andere producten het beste uit het onderzoek van de consumentenbond. Hij bevat voldoende eiwit en is ook geschikt voor veganisten omdat er voldoende ijzer en vitamine B12 in zit, zo stelt de Consumentenbond.

De Nederlandse veldbonen voor deze burger werden twee jaar geleden voor het eerst geoogst. ZLTO zet zich in om de teelt van plantaardige eiwitten in Nederland verder te ontwikkelen. Als plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem de norm worden, dan biedt dat immers kansen voor onze telers. Nu komen de grondstoffen voor vegetarische producten, zoals soja-, noten- of erwteneiwit, grotendeels uit het buitenland.