Column: weer die wolf

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak

De afgelopen weken heeft de wolf de gemoederen weer flink bezig gehouden. Een dolende wolf heeft veel schade en extra kosten opgeleverd voor veehouders.


Het begon met een schademelding in de Ooijpolder bij Nijmegen. Nu hebben ze daar al eerder een wolf gehad, dus iedereen wist wat er moest gebeuren. De schapen voor het naweiden even terug naar huis, andere schapen naar binnen vooral 's nachts en de rest achter flexnetten met flink stroom erop. Kennelijk liep de wolf door, want daarna kwam er een zichtmelding uit de Groote Wielen bij Rosmalen. En toen de grote klap bij onze buren in Vlijmen: 15 schapen dood en 15 gewond. Via ZLTO hebben we met allerlei appjes en berichten iedereen gewaarschuwd. De flexnetten van de provincie Noord-Brabant kwamen snel beschikbaar en die hebben we opgezet: 5 man één uur bezig met 7 flexnetten van 120 cm hoog. De wolf liep door naar Hooge Zwaluwe en ook daar weer grote schade. Twee nachten achter elkaar. Om de haverklap pers aan te de telefoon: wat wij ervan vinden? Nu is het al weer drie nachten rustig. De wolf heeft of een volle buik of is doorgelopen naar België.

Zoals we al weten geeft een wolf op zoek naar een nieuw leefgebied de meeste schade. Daar kun je je bedrijf niet op inrichten, omdat onvoorspelbaar is waar de wolf opduikt. Lammeren die ingezet worden voor het naweiden, zijn een makkelijke prooi. Terwijl het naweiden voor biodiversiteit juist heel belangrijk is. Het advies is om lammeren voor het naweiden te beschermen met een flexnet. De huidige praktijk van twee stroomdraadjes houdt de schapen wel in de wei, maar de wolf niet uit de wei. En wat nog belangrijker is: schapen achter twee draadjes zijn juridisch gezien onbeschermde schapen. En zolang er "onbeschermde schapen" zijn, gaat de escalatieladder niet lopen. Zolang een wolf geen stapjes zet op de escalatieladder, kan er geen sprake zijn van beheer.

En dan zijn we weer terug bij het geld. De schapen voor het naweiden staan achter twee draadjes omdat het opzetten van flexnetten voor naweiden heel veel tijd en arbeid kost. En niemand betaalt dat. Want het gebeurt buiten de wolvenleefgebieden. Mijn standpunt is simpel: alle extra kosten (netten, arbeid, schade inclusief vervolgschade) die de wolf veroorzaakt moeten worden betaald! De provincie Drenthe heeft het goede voorbeeld gegeven door heel Drenthe als wolvenleefgebied aan te wijzen. Nog 11 provincies te gaan. Als we gezamenlijk vinden dat wolf in Nederland mag zijn, dan kan het niet zo zijn, dat alle ellende die daaruit voortkomt alleen bij de veehouders terecht komt.

Saskia Duives-Cahuzak

Voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij