Column: ontspanning na inspanning

ZLTO - Zeeland - nov 2017 - Veronique Verdurmen (2)
Veronique Verdurmen-Serrarens

De decembermaand is weer begonnen en 2021 nadert zijn einde. Zo tegen het eind van het jaar moet er nog van alles gebeuren. Klussen op het bedrijf, boekhouding bijwerken, plannen voor het nieuwe jaar en intussen gaat de bedrijfsvoering ook gewoon door. Druk druk druk.


Als ondernemer sta je altijd 'aan'. Het werk is nooit klaar. De lijst met to do’s lijkt niet op te drogen. Bij sommige ondernemers komt ontspanning op de laatste plaats. En die laatste plaats wordt dikwijls niet bereikt. Soms ontstaat dan een scheve verhouding tussen inspanning en ontspanning. Er is spanning, lichamelijke klachten, er worden fouten gemaakt of verkeerde beslissingen genomen. Het is dan vaak lastig om dat patroon te doorbreken.

Ken je de zin versnellen door te vertragen? Door juist even pas op de plaats te maken ontstaat nieuwe energie om door die lijst met to do’s heen te komen. Neem tijd voor het gezin, voor jezelf, een hobby of sport of het ontmoeten van vrienden en familie. Het zijn allemaal vormen van ontspanning.

Het is goed om hier in de decembermaand eens bij stil te staan, en beter nog, om het een onderdeel te laten zijn van heel het nieuwe jaar.

Mede namens mijn collega’s sociaal werk wens ik alle leden fijne feestdagen toe.

Veronique Verdurmen-Serrarens,

Ondernemerscoach en sociaal werk ZLTO