Column: Melden

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter vakgroep schapenhouderij LTO Nederland

De blauwtong verspreidt zich steeds verder. Het weer werkt niet mee: het blijft te warm voor de tijd van het jaar. Er zijn volksstammen die een regendans doen, als ze regen nodig hebben. Ik stel voor dat wij gezamenlijk dansen, bidden, of wat dan ook voor een week nachtvorst. Dan komt de huidige verspreiding van de geïnfecteerde knutten tot stilstand. 


Ik merk dat niet iedereen de noodzaak van het melden van een blauwtongbesmetting inziet. Dat is erg jammer. Ten eerste omdat het beeld van de ernst van de ziekte dan niet volledig is. Maar ook komt de volledige schade niet in beeld. En stel dat er iets van een tegemoetkoming in de gelede schade komt, dan moet je natuurlijk wel het bewijs hebben dat jouw bedrijf ook schade heeft geleden. Dus laat je schapen bemonsteren en/of laat je dierenarts het melden bij de NVWA. De visite van de dierenarts betaal je zelf. Het onderzoeken van het monster wordt betaald. Doe de melding niet zelf, want we merken dat niet alle meldingen kloppen.

Als er een verdenking van blauwtong in een nieuwe regio van de NVWA wordt gevonden, dan komt de NVWA zelf kijken. 

Heb je blauwtong en komt de NVWA I&R controleren, dan mag je om uitstel van de controle vragen.

En aan alle getroffen bedrijven: we leven erg met jullie mee en zijn volop bezig om te zorgen dat we volgend voorjaar een vaccin hebben.