Column: Lammetjesdag

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep Schapenhouderij

Deze tijd van het jaar met alle jonge lammetjes is een goede periode om het mooie van ons bedrijf te laten zien. Wij hebben nog geen lammetjes, maar wij zijn wel al druk bezig met het voorbereiden van de lammetjesdag.


Vorig jaar hadden we 900 bezoekers. Het vergt best wat denkwerk om dat in goede banen te leiden. Hierbij een paar aandachtspunten voor de voorbereiding:

  • Zijn alle volwassen dieren ingeënt tegen Q-koorts? Vergeet niet om de vaccinatie af te vinken in I&R.
  • Heb je een certificaat “Zoönose vrij bedrijf”? Alle ooien die nog moeten lammeren mogen niet in contact komen met het publiek: in welke afgesloten ruimte ga je die zetten? Of welke wei, waar het bezoek niet bij kan komen. En hoe vervelend ook: schapenbedrijf en zwangere vrouwen gaan niet samen. Helaas moet je die terugsturen bij de poort.
  • Is alles veilig? Ga (denkbeeldig) op je hurken zitten en bekijk je bedrijf door de ogen van een kleuter. Die kunnen heel rap zijn. Kijk naar openingen in hekken, stopcontacten, rattenbestrijding, losliggend gereedschap, waar kunnen ze boven opklimmen? Ook ouders zien soms het gevaar niet.
  • Let op je honden: Border Collies zijn enorme knuffelaars, maar het kan ze ook te veel worden.
  • Heb je genoeg hulp beschikbaar? Klinkt heel hard, maar mijn kinderen moeten met lammetjesdag thuis zijn: de schoonzoons regelen het parkeren, één dochter zit de hele dag te schminken, een dochter en zoon regelen de catering. Daarnaast nog vrijwilligers voor toezicht in alle stallen.
  • Het is leuk om collega’s met lokale producten uit te nodigen, maar dan heb je wel kraampjes nodig.
  • Heb je een regenprogramma?
  • Sluit goed af: doe iets gezelligs met alle mensen die geholpen hebben. Dan vinden ze het ook leuk om volgend jaar weer te komen helpen.

Hopelijk zijn er weer veel gezellige lammetjesdagen. Samen kunnen we het beste van onze sector laten zien.