Column: ga met je buren in gesprek

zlto-2520--2520a.h.-2520scheepers-179280
Janus Scheepers, bestuurder ZLTO

Morgen gaan duizenden boze en vooral bezorgde boeren en tuinders de barricades op. Wellicht start ook jij de trekker of auto of stap je in een touringcar om je afkeer te laten blijken van het aangekondigde stikstofbeleid.


Zoals je ongetwijfeld hebt begrepen, sluit ZLTO aan bij dit protest. Ook wij trekken een streep. Tot hier en niet verder.

Ik kan in deze column tekeergaan over de complete waanzin die in Den Haag regeert, maar dat heeft niet zoveel zin. Liever wil ik onze leden, jou dus, vragen om met de buren in gesprek te gaan.

Jouw buurman of buurvrouw krijgt komende week beelden te zien van ronkende trekkers en spandoeken met veelzeggende teksten. Maar lang niet altijd begrijpen zij de precieze reden(en) voor deze massale protestactie. Des te belangrijker dus dat je hen laat inzien welk onrealistisch beleid jij als ondernemer voor je kiezen krijgt.

Dat er bijvoorbeeld rond De Peel niet alleen geen enkele veehouder meer mag ondernemen, maar dat er in principe ook niemand meer mag wonen. Want ja, elke verkeersbeweging is één te veel. Burgers zullen moeten verhuizen, bedrijven moeten hun deuren sluiten, want ook zonder boerenbedrijven wordt de depositiewaarde van stikstof op De Peel ruim overschreden.

Vertel je buren dat je als ondernemer ooit een vergunning hebt gekregen om vee te mogen houden nabij een natuurgebied, deze nu misschien moet inleveren, zodat andere bedrijven wel nog stikstof uit kunnen stoten. Dat je al veel investeert in reductie van de ammoniakemissie. Vertel hun dat je zorgt voor voedselvoorziening, voor een mooi en leefbaar platteland.

Laat zeker je onmacht, boosheid en radeloosheid horen op 22 juni, maar praat ook met je buren. Wellicht dat zij, als onderdeel van het electoraat, via een andere weg de politieke poppetjes op het Haagse pluche tot de orde kunnen roepen.

Janus Scheepers

Bestuurslid ZLTO

Reageren op dit bericht

Voor jou als lid is het mogelijk om te reageren op dit bericht

Inloggen