Column: De eerste snede

Saskia Duives voorzitter vakgroep Schapenhouderij LTO Nederland
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter LTO-vakgroep schapenhouderij

De afgelopen week heb ik met bewondering gekeken naar de collega's om mij heen. Het voorjaar was koud en nat. Het leek of het maar geen lente wilde worden. En toen werd het toch goed weer: een korte periode van maar 2-3 dagen. Met daarna een waarschuwing met code geel voor flinke onweersbuien. In die paar mooie dagen is er met man en macht gewerkt om de eerste snede die op het land stond te maaien en in balen te persen.


Dag en nacht is er gewerkt. En dat was maar goed ook. Want daarna kwam er een vreselijke onweersbui. Met dikke tropische stralen gutste het water van het dak. Als er toen nog gemaaid gras had gelegen, was het verloren gegaan. Ik kijk daarna met bewondering omdat ik zelf niet genoeg land heb voor mijn schapen om te weiden én te maaien. En mijn percelen zijn bovendien ook niet geschikt om te maaien. Dus ik koop het voer voor de winter bij de collega's. 

Er zijn aanwijzingen dat goed hooi belangrijk is als wintervoer, vooral in het kader van duurzaam produceren. De schapen zo lang mogelijk buiten laten. En op stal: hoe meer de drachtige ooien groeien op goed hooi, des te minder brokjes er gegeven hoeven te worden. En er lijkt met deze werkwijze dan ook minder uitstoot van methaan te zijn. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten, dus wordt vervolgd.