Boeren en tuinders halen meer dan één miljoen op voor KWF

Finish BIG Challenge Ernst Jan Boering (002)

BIG Challenge, farmers against cancer, finishte donderdag 6 juni met een cheque van 1.183.966 euro. Daarmee levert het grote team uit de agro- en foodsector een grote financiële bijdrage aan kankeronderzoek. Geld dat hard nodig is, iedereen kent wel iemand met kanker


Van de 226 deelnemers beklommen 180 deelnemers; 117 fietsers, 59 lopers en 4 runners, donderdag de Alpe d’Huez een of meerdere keren. Op woensdag, de Alpe d’HuZus dag, beklommen 46 BIG Challengers de berg één keer. De Zus is de generale voor de Zes waarbij vrijwilligers die donderdag in touw zijn, de berg één keer beklimmen.

Het weer was prima. In de middag kwamen forse regenbuien en bliksem over waardoor het advies om niet af te dalen volgde. Het klaarde gelukkig op zodat nog vele hun laatste beklimming konden starten. “Onmacht omzetten in kracht. Vreemden worden vrienden, het is zo bijzonder hier op de berg. Als BIG Challenge hebben wij een aantal vaste vrijwilligers die zorgen voor een toporganisatie en deelnemers ontzorgen”, zegt Harold Korsten, voorzitter BIG Challenge.

Farmers are cool

BIG Challenge deed voor de 14e keer mee en is het grootste team binnen Alpe d’HuZes. “Herman Houweling startte BIG Challenge in 2009. Zelf had hij kanker en wilde de agrarische sector positief op de kaart zetten. Na zijn overlijden hebben collega’s dit voortgezet om een einde te maken aan de ellende en onmacht die de ziekte kanker veroorzaakt”, legt Harold Korsten uit. Ook in 2025 staat BIG Challenge weer aan de start. Opgeven is al een optie.