Adrie Bossers zegt 'Houdoe!'

Adrie Bossers Foto ZLTO
Adrie Bossers

Na elf jaar zal er op dinsdag 23 november, bij gelegenheid van de Algemene Vergadering, een einde komen aan mijn bestuurlijke periode bij ZLTO. Eigenlijk is het een veel langere periode, want voor ik bestuurslid werd in ‘Den Bosch’, ben ik actief geweest in mijn afdeling en vakgroep. In totaal ben ik 32 jaar lang op een of andere manier betrokken geweest bij de organisatie. Best wel een dingetje dus om dit nu af te ronden.


Toch heb ik zelf een klein jaar geleden besloten om nu deze stap te zetten. Gemakkelijk was dit niet. Het hoofd en het hart kunnen wel eens verschillend tegen zaken aan kijken. ZLTO zit voor een deel verweven in mijn denken en doen. De vele contacten met leden, collega’s, medewerkers en het netwerk zijn uniek. Los van de statutaire beperking, zou ik er voor mijn gevoel zo nog maar tien jaar extra aan vast kunnen plakken.

Toch heb ik de volle overtuiging dat het goed is om nu het stokje over te dragen. Ondanks dat ik altijd veel tijd besteed heb buiten het eigen bedrijf, is dat toch mijn eerste passie. Het werk op de boerderij, bezig zijn met de seizoenen, grond, gewassen, machines en markt, dat doe ik nog altijd met heel veel plezier.

Nu ik de zestig gepasseerd ben, dient de vraag over continuïteit van ons boerenbedrijf zich steeds nadrukkelijker aan. Hier wil ik mij de komende jaren wat nadrukkelijker mee bezig gaan houden. Ik zie het als een uitdaging om, net zoals ik het bedrijf 37 jaar geleden heb kunnen overnemen van de vorige generatie, mijn werk weer de basis te laten zijn voor een nieuwe generatie. Dit is toch de motor waarop het agrarisch gezinsbedrijf al generaties lang zijn positie in de maatschappij heeft weten te borgen: Boerenkracht!

ZLTO wordt met enige regelmaat kritisch bejegend door boeren en tuinders. Dat is goed. Mits deze kritiek op de juiste plek komt, wordt de organisatie daar alleen maar beter van. Maar het is ook goed om te beseffen wat voor prachtige, eigentijdse en authentieke organisatie we met ZLTO in handen hebben. Wees er trots op.

Bedankt allemaal!

Adrie Bossers

ZLTO bestuur