‘Boer, bier, water’ en ‘Kruiden telen op water’ winnaars ZLTO Initiatiefprijs 2015

Met een unieke bundeling van krachten maken boeren en tuinders in de gemeente Laarbeek zich samen met bierbrouwer Bavaria sterk voor schoon water. Daarmee heeft ZLTO Laarbeek de ZLTO Initiatief Juryprijs 2015 gewonnen. De prijs, die bestaat uit een sculptuur en 2500 euro, is donderdagmiddag door ZLTO-directeur en juryvoorzitter Elies Lemkes uitgereikt op het ZLTO Congres in ‘s-Hertogenbosch.

De Kruidenaer uit Etten-Leur ontving de ZLTO Initiatief Publieksprijs 2015 uit handen van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Bij Christ en Jacqueline Monden, die 2500 euro mee naar huis mochten nemen, staan geurige kruiden in het water. Dat scheelt in arbeidskosten, onkruid en dus gewasbeschermingsmiddelen.

Het is de dertiende keer dat ZLTO de Initiatiefprijs heeft uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen voor leden die een vernieuwend idee succesvol in de markt zetten.

Boer, bier, water
Onder de naam ‘Boer Bier Water’ hebben lokale boeren en tuinders de handen ineengeslagen met Bavaria, ZLTO, gemeente Laarbeek, Waterschap Aa & Maas, Rijkswaterstaat, CLM en de lokale Rabobank. Bavaria komt uit Lieshout. Droogteschade en aantasting van het grondwater in dit gebied vormt op langere termijn een risico, zowel voor de boeren, als voor Bavaria. Om dit te voorkomen zijn verschillende initiatieven opgestart. Zo wordt gezuiverd proceswater van Bavaria weer ingebracht in landbouwgrond, door teelt in biologisch afbreekbaar plastic is een enorme reductie van gewasbeschermingsmiddelengebruik gerealiseerd en brouwgerst wordt lokaal geteelt.

Congres winnaars 2015

De jury: “Uitgangspunt was hergebruik van afvalwater van Bavaria. Maar het project heeft geleid tot mooie bij-effecten, zoals omschakeling van teelten, bewustwording op gebied van gewasbescherming en duurzaam gebruik van de bodem.”

Kruiden telen op water
Het telen van kruiden op water heeft grote voordelen ten opzichte van traditioneel telen: 75% minder waterverbruik, meststoffen en substraat. Het eerste jaar is Monden gestart met proeven in Zwaagdijk , later volgden snel vijvers op ons eigen bedrijf. Om zo veel mogelijk proeven te doen werden er 12 kleine vijvers geïnstalleerd. Dit leverde zulke goede resultaten op dat Monden dit jaar 1 hectare kas in hebben gericht voor de teelt van basilicum. Teelt op water levert het hele jaar door een betrouwbaar product van constante kwaliteit voor zijn klanten.

De jury: “Het idee is zeer haalbaar en simpel. Op lange termijn zou dit zeker een revolutie kunnen betekenen in de kruidenteelt. Zeer origineel, prachtig om te zien en vrij indrukwekkend om zo te denken.”

Congres 2015 HeydehoeveHeyde Hoeve
De derde genomineerde, Heyde Hoeve, kreeg een cheque van 1000 euro. Vier varkenshouders in Zuidoost-Brabant hebben zich verenigd in Heyde Hoeve, dat varkensvlees als een sterk en duurzaam merk in de markt zet.

In totaal zijn achttien initiatieven voor de ZLTO Initiatiefprijs 2016 aangemeld. Via de website van ZLTO konden leden en niet-leden hun stem uitbrengen op hun favoriete initiatief. Telen op water kreeg bijna 800 stemmen, van de in totaal 1570 uitgebrachte stemmen.

Aanmoedigingsprijs
Vanaf volgend jaar, zo kondigde Elies Lemkes, wordt er naast de Initiatiefprijs een aanmoedigingsprijs ingesteld. Met de toekenning van de aanmoedigingsprijs ondersteunt de jury voortaan een veelbelovend initiatief waarvan de haalbaarheid nog niet 100% is bewezen. We vinden het een goede zaak dat deze initiatieven een steun in de rug krijgen middels een aanmoedigingsprijs van €1500. Aanvullend willen we de communicatieondersteuning van deze initiatieven een impuls geven. Ondernemers krijgen zo een extra stimulans om het initiatief verder te ontwikkelen en manifesteren.”

Jury
De jury bestaat uit: Elies Lemkes-Straver (algemeen directeur ZLTO), Jo Annes de Bat (gedeputeerde Provincie Zeeland), Mirjam Mol (directeur Pivot Park), Joszi Smeets (directeur Youth Food Movement).

Foto: Eljee Bergwerff